Seminariedeltagare

Emma Adbåge, Foto: Richard Gustafsson

Emma Adbåge

Emma Adbåge, född 1982, har studerat serieteckning & Illustration i Hofors, Sverige. Hon är barnboksförfattare och barnboksillustratör som illustrerar både egna och andras texter, samt arbetar med olika uppdrag för bland annat läromedelsförlag, serietidskrifter och kvällstidningar. Emma Adbåge belönades med Silver i Föreningen Svenska Tecknares tävling Kolla! 2011 för Leni är ett sockerhjärta (2010) i kategorin ”Illustration: Böcker”. Samma år fick hon Sven Rydén-priset. (Foto: Richard Gustafsson)
Läs mer om Emma Adbåge

Andreas Berg, foto Emmanuel Hägglund

Andreas Berg

Andreas Berg, född 1965, är illustratör, lärare och skribent. Efter utbildningen på Beckmans School of Design arbetade han tio år som redaktionell illustratör innan han rekordung blev professor i illustration på Konstfack där han arbetade i tio år. Sedan han lämnade Konstfack har han arbetat på olika sätt för att skriva den svenska illustrationens historia. Han är också engagerad som föreläsare och håller en kurs i illustration på Berghs School of Communication. Andreas Berg brukar framhålla att illustration är en intellektuell verksamhet. (Foto: Emmanuel Hägglund)

Sara Bergmark, foto Magnus Liam Karlsson

Sara Bergmark Elfgren

Sara Bergmark Elfgren, född 1980, är manusförfattare och har arbetat med både film och teve. Tillsammans med Mats Strandberg har hon skrivit Cirkeln och Eld, första och andra delen i Engelsforstrilogin. Sara Bergmark Elfgren har bland annat fått Stora läsarpriset och Bokbloggarnas litteraturpris för Cirkeln (2012)
(Foto: Magnus Liam Karlsson)

Karin Cyrén, foto Viet Cuong Truong

Karin Cyrén

Karin Cyrén, född 1984, har en master i Storytelling (Grafisk design och illustration) från Konstfack, Stockholm 2011. Under 2008-2009 var hon utbytesstudent vid Tohoku University of Art and Design, Yamagata, Japan. Hon har illustrerat bilderboken Maraton (2009), Paraplyresan av Håkan Jaensson (2011) och ungdomsboken Den nya flickan (2012) av Kristian Fredén. Tillsammans med Siri Ahmed Backström driver hon bilderboksprojektet Våra Vänner. Just nu arbetar hon i Stockholm med nya bok- och utställningsprojekt. (Foto: Viet Cuong Truong)
Läs mer om Karin Cyrén

Kristina DigmKristina Digman, foto Jari Välitaloan

Kristina Digman, född 1959, är född i Göteborg och  uppvuxen i Båstad.
Efter ett antal konstskolor i Stockholm och Konstakademin i Köpenhamn har hon målat, skulpterat, arbetat med grafisk formgivning och restaurering. Kristina Digman har sedan debuten 2001 illustrerat cirka 20 böcker och medverkat i en lång rad antologier. Hon har belönats med Elsa Beskow-plaketten för sina bilder. Floras kulle (2008) var hennes debut som textförfattare. För den fick hon Slangbellan för bästa svenska debutantbok 2008. Sällan har en debutbok blivit så prisad av recensenterna! 2012 fick hon Ottilia Adelborgspriset. (Foto: Jari Välitalo)
 Läs mer om Kristina Digman

Lennart EngLennart Eng

Illustratör och barnboksförfattare. Arbetar bade med fiction och non-fiction. Ordförande i Svenska tecknare. Sitter i juryn för priset till Astrid Lindgrens minne (ALMA).

 

 

Linus FeldtLinus Feldt

Linus Feldt är en föregångare inom spel och interaktiva produkter för barn. Han är särskilt intresserad av att omvandla traditionella karaktärer till digital media. Sedan 1994 har Linus designat och utvecklat över 40 interaktiva titlar för olika plattformar. Idag är Linus VD för Filimundus, ett företag som skapar kvalitetsappar för barn, bland annat de internationellt spridda apparna om Pettson och Pippi Långstrump.

Ann ForslindAnn Forslind

Ann Forslind är född 1953 i Göteborg. Sedan mitten av sjuttiotalet har hon frilansat som illustratör. Hon debuterade i bilderbokssammanhang 1986. Sedan dess har hon gett ut närmare 50 titlar, varav hälften med egen text. År 2001 erhölls hon Elsa Beskow-plaketten. Ann Forslind är även ledamot i Barnboksakademin och lektor i Illustration vid Konstfack University College of Arts, Craft and Design.

Anna Höglund, foto Viktor GårdsäterAnna Höglund

Anna Höglund, född 1958, är författare, illustratör och konstnär. Hon har både skrivit flera egna böcker och samarbetat med författare som Ulf Stark, Barbro Lindgren, Eva Susso, Gunnar Lundkvist och Ulf Nilsson. Anna Höglund skriver även dramatik och gör tecknad film. Hennes böcker har översatts till många språk. Hon har bland annat erhållit Bratislava-plakett, BIB, (1983), Elsa Beskow-plaketten (1988), Pier Paolo Vergerio-priset (1993 och 1998), Zilveren penseel (1994), Deutsche Jugendliteratur Preis (1995 och 1996) och Augustpriset (1996). (Foto: Viktor Gårdsäter)
 

Jenny JÄgerfeld, foto Robert NordgrenJenny Jägerfeld

Jenny Jägerfeld, född 1974, i Skärblacka utanför Norrköping men bosatt i Stockholm. Hon är utbildad psykolog, har tidigare arbetat med ungdomar på BUP och driver idag en privat mottagning med inriktning på psykodynamisk terapi, där hon bland annat erbjuder skrivterapi. Hon arbetar med Svt:s ungdomssajt "15" där hon i egenskap av psykolog svarar på ungas frågor och hon är en flitig gäst i olika radio- och tv-program. Förutom psykologi har hon även studerat filosofi och sexologi. Jenny Jägerfeld skriver krönikor och artiklar för en rad tidningar, har arbetat som skrivkursledare och driver klubben "Psykologer läser böcker" på Kulturhuset i Stockholm. År 2006 debuterade hon som författare med romanen Hål i huvudet och hösten 2010 kom hennes andra bok, ungdomsromanen Här ligger jag och blöder, som bland annat tilldelades Augustpriset i barn- och ungdomsklassen och nominerades till Slangbellan. 2012 deltog hon med en novell i novellsamlingen Avståndet mellan, samt med ytterligare en novell i den erotiska novellsamlingen Het. (Foto: Robert Nordgren)

 

Lena KårelandLena Kåreland

Lena Kåreland är Professor och vid Litteraturvetenskapliga institutionen och Institutionen för didaktik vid Uppsala Universitet. Lena Kårelands forskning ligger huvudsakligen inom det litteratursociologiska området och är främst inriktad på barnlitteratur. Kårelands avhandlingen om Gurli Linders barnbokskritik (1977) kan ses som en del i kartläggandet av den svenska barnbokens historia. Ett annat forskningsområde är studiet av bilderböcker och ungdomslitteratur, samt samspelet mellan barn- och vuxenlitteratur, särskilt ifråga om den svenska 1940-talsmodernismen. Kåreland har bland annat studerat författarna Lennart Hellsing, Tove Jansson och Astrid Lindgren.

Ylva Lagercrantz Spindler, foto: Johan ScherwinYlva Lagercrantz Spindler

Ylva Lagercrantz Spindler är verksam som kulturjournalist och skriver regelbundet teaterkritik i Svenska Dagbladet. Sedan hösten 2012 är hon också  t f webbredaktör för Kulturrådets barn- och ungdomskultursajt Bolla.se. Ylva har tidigare arbetat på bland annat Dramaten, Sveriges Radio och nyhetsbyrån TT Spektra, samt var på 90-talet krönikör i Dagens Nyheter. År 2000 startade hon den prisbelönta teatersajten Nummer.se och var dess chefredaktör till 2011. Har inom ramen för Nummer bland annat gett ut Teaterlexikon – 2000-talets scenfenomen från a–ö. Våren 2013 är hon tillsammans med journalisten Jenny Aschenbrenner aktuell på med Teaterlexikon – uppföljaren: Från anställningsbar till överklass. (Foto: Johan Scherwin)

Åsa Lind, foto Leif HansenÅsa Lind

Åsa Lind, född 1958, skriver både romaner och non fiction för barn och ungdom. Hennes böcker är subtila och rörande, och väcker ofta frågor som tvingar läsaren att ta ställning. Hennes historier om Sandvargen och Zackarina har översatts till 14 språk.  

Sara Lundberg, foto Anna KenheddSara Lundberg

Sara Lundberg, född 1971, är illustratör och utbildad vid McDaniel Collage, Maryland i USA. Hon har under många år illustrerat andras texter, bland annat boken Skriv om och om igen av Ylva Karlsson, Katarina Kuick och Lilian Bäckman, vilken fick Augustpriset (2009). Vita streck (2009) är Sara Lundbergs första egenproducerade bilderbok. Hon har erhållit flera priser, bland annat Elsa Beskow–Plaketten för Vita Streck och Öjvind 2012, som också blev också Augustnominerad 2011,  och Guld i Kolla! för Cords (hear us and have mercy) (2010). Hon har även tilldelats Sveriges Författarfonds arbetsstipendium (2011). (Foto: Anna Kenhedd)
Läs mer om Sara Lundberg

Paulina Modlitba Söderlund,foto Amma GerdénPaulina Modlitba Söderlund

Paulina Modlitba Söderlund är Community Manager hos den svenska spelstudion Toca Boca, som gör digitala leksaker för barn i alla åldrar. Hon har två examina i medieteknik från KTH och MIT Media Lab i Boston; med fokus på medie- och webbstrategi, sociala medier samt digital marknadsföring. Paulina brinner också för att uppmuntra kvinnor inom teknikbranschen på olika sätt. Hon är bland annat en stolt medlem i den kvinnliga teknikorganisationen Geek Girl. (Foto: Amma Gerdén)

Moni NIlsson, foto Leif HansenMoni Nilsson

Moni Nilsson, född 1955, är författare till en rad populära barn- och ungdomsböcker. Hennes debutbok, Bartolomeus och spöket, kom 1983. Sedan dess har hon skrivit böckerna om bland andra Tsatsiki, Salmiak, Semlan och Gordon. 2009 kom första boken om Kompisen med illustrationer av Per Gustavsson. Kompisen är för liten följdes 2010 av Kompisen längtar. 2010 vann hon Astrid Lindgrenpriset. Moni Nilssons böcker om Tsatsiki har översatts till 17 språk. (Foto: Leif Hansen) 
 

Ingrid Olsson, Foto Leif HansenIngrid Olsson

Ingrid Olsson, född 1977, är bosatt i Stockholm. Hon debuterade 2003 med ungdomsromanen Medan mamma sover och har sedan dess skrivit tretton böcker för barn och unga. Hon har tilldelats både Hans Peterson-stipendiet och Stockholms stads kulturstipendium. 2008 nominerades hon till Augustpriset för Ett litet hål i mörkret. (Foto: Leif Hansen) 
 

Pernilla Stalfelt, foto Karin AlfredsonPernilla Stalfelt

Pernilla Stalfelt, född 1962, är barnboksförfattare och illustratör med en rik produktion bakom sig. Hon har en fil. Kand. i konst– och litteraturvetenskap, Kulturvetarlinjen, samt har gått Konstskolan Basis 1988–1989, Gerlesborgsskolan i Stockholm 1990–1992 och Konstfacks animationsutbildning 1997. Hon debuterade 1996 med Hårboken, för vilken hon erhöll Elsa Beskow-plaketten (1997). Hon har även fått Rabén & Sjögrens Astrid Lindgrens pris för sitt författarskap (2004), Expressens barnbokspris Heffaklumpen för Kärleksboken ( 2001), Klax-Award i Berlin samt nominerats till Deutscher Jugendliteraturpreis för Dödenboken . Pernillas böcker finns översatta till en rad språk. Sedan 1992 arbetar hon också som konstpedagog på Moderna Museet i Stockholm. (Foto: Karin Alfredson)

 

Ulf Stark, foto Mikael LundströmUlf Stark

Ulf Stark, född 1944,  skrev som 19-åring sin första diktsamling, "Ett hål till livet".  Men det litterära genombrottet kom 1984 då han vann Bonniers Juniorförlags barnbokspristävling med Dårfinkar och dönickar, som också blev en populär teveserie och liksom flera av hans senare böcker översatts till många språk. Boken Kan du vissla Johanna med illustrationer av Anna Höglund nominerades till Augustpriset 1992, och mottog 1994 det prestigefyllda Deutscher Jugendliteraturpreis. Jaguaren, som också illustrerats av Anna Höglund, mottog Nils Holgerssonplaketten 1988. Ulf Stark har även skrivit en rad bilderböcker, som Mati Lepp har illustrerat: Storebrorsan, När mamma var indian, Kvällen när pappa lekte och Fullt med flugor i klassen. Han har själv illustrerat böckerna När jag besökte himlen och Märklin och Turbin. (Foto: Mikael Lundström) 
 

Mats Strandberg, foto Magnus Liam KarlssonMats Strandberg

Mats Strandberg, född 1976, är frilansjournalist och populär krönikör i Aftonbladet. Han debuterade 2006 med Jaktsäsong. Mats tredje bok, Halva liv, utmärkelsen Årets bok 2009 av tidningen QX. Han skriver regelbundet krönikor i Sveriges största kvällstidning Aftonbladet. 2004 utsågs han till Årets Krönikör av Sveriges Tidskrifter. I augusti 2009 påbörjade Mats och Sara Bergmark Elfgren arbetet med det som skulle komma att bli romanen Cirkeln och dess två uppföljare.(Foto: Magnus Liam Karlsson)

Ewa ThorslundEwa Thorslund

Direktör för Statens medieråd vars uppdrag att verka för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Mellan år 2000 och 2012 verksam som näringspolitisk expert för den samlade IT- och telekomindustrin i Sverige. Och, dessförinnan enhetschef, projektledare och analytiker på Närings- och teknikutvecklingsverket (NUTEK) för verksamheter kopplade till forskning och utveckling av IT. Ewa Thorslund har skrivit flera böcker om ungas integritet på nätet riktade till pedagoger och föräldrar. Civilekonomexamen med inriktning på nationalekonomi och statskunskap, Uppsala universitet, 1990.

Johan UnengeJohan Unenge

Johan Unenge, född 1963 i Stockholm. Illustratör och författare till barnböcker för alla åldrar. Fram till nu nästan 100 böcker och seriealbum. Till exempel Eva & Adam, Livet enligt Rosa och Gyllene Knorren.  Johan jobbar också som manusförfattare till flera långfilmer och teveproduktioner baserade på egna karaktärer. 2011 utsedd till Sveriges första Läsambassadör och kombinerar nu sitt skrivande med att resa runt i skolor och föreläsa om läsningens förtjänster och glädje. Ha har fått Unghunden-priset för sina serier. Augustnominerad för Vi som ser på och tagit emot Kristallen för en teveserie. Många av sina projekt gör han tillsammans med sin kompanjon sedan många år, Måns Gahrton.
 

Åsa WarnqvistÅsa Warnqvist

Åsa Warnqvist är filosofie doktor i litteraturvetenskap med särskilt intresse för barn- och ungdomslitteratur och litteratursociologi. Åsa disputerade 2007 i Uppsala på en avhandling om lyrikutgivningen i Sverige 1976–1995 och har sedan dess ägnat sig åt den kanadensiska författaren Lucy Maud Montgomerys författarskap, framför allt Anne på Grönkulla. Hon är även litteraturkritiker och tidigare redaktör för barn och ungdomslitteratur i Svenska Dagbladet. 
Läs mer om Åsa Warnqvist
 

Martin Widmark, foto Ulrica ZwengerMartin Widmark

Martin Widmark, född 1961, är uppvuxen i Linköping och flyttade till Stockholm i början av åttiotalet. Han är utbildad till mellanstadielärare och arbetade i tio år i förorten Rinkeby. Han har även arbetat som folkhögskolelärare i svenska för invandrare. Martin är både läromedelsförfattare med ett trettiotal titlar och en älskad barnboksförfattare. Martin Widmark har utkommit med flera bokserier, både för mindre barn upp till tonåringar och rör sig även över tid från nutid till vikingatid och fantasy. Martin Widmark har hunnit fira tioårs-jubileum (2012) med LasseMajas detektivbyrå som har karikerade illustrationer av Helena Willis, först i svartvitt numera i färg. Den första boken i serien om Nelly Rapp fick 2:a pris år 2003 i barnens egen omröstning Bokjuryn, kategorin 7-9 år. Martin Widmark har tilldelats ett flertal utmärkelser och priser. Hans böcker är översatta till ett tjugotal språk. (Foto: Ulrica Zwenger)
Läs mer om om Martin Widmark

Helan Willis, foto Ulrica ZwengerHelena Willis

Helena Willis, född 1964, är uppvuxen på Södermalm i Stockholm, bosatt i Tullinge utanför Stockholm. Utbildad vid Nyckelviksskolan och Beckmans Designhögskola. Helena är barnboksillustratör både till egna och andras texter. Tecknar bland annat barnboksserien om LasseMajas Detektivbyrå.
Har fått Silver i Svenska Tecknares tävling Kolla för den egna bilderboken Olga kastar lasso och har tilldelats Bokjuryns pris ett flertal gånger för LasseMajas Detektivbyrå med författaren Martin Widmark. (Foto: Ulrica Zwenger)
Läs mer om Helena Willis

Header logo