Kungliga musikhögskolan i Stockholm (foto: Ola Fogelström)

Beslut om stöd till europeiska samarbetsprojekt

Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA) i Bryssel har fattat beslut om stöd till europeiska samarbetsprojekt inom Kreativa Europa. Totalt 13 svenska organisationer deltar i de internationella projekt som har fått stöd i omgången.

Totalt sex svenska organisationer har fått stöd för större samarbetsprojekt och sju svenska organisationer för mindre samarbetsprojekt. Av de 13 svenska organisationer som fått stöd är tre projektledare (TILLT, Flygvapenmuseum och KulturUngdom) och övriga 10 deltar som partners (Tensta konsthall, Kungliga musikhögskolan, Live at Heart, Göteborgs stadsteater/Backa Teater, Kungliga Operan, Arbetets museum, Upplev Botkyrka, Växjö Kommun, Musikcentrum Öst och Teater Sagohuset).

Det var fortsatt mycket stort intresse från organisationer i Europa att söka stöd för att samarbeta internationellt. Det innebär att även i denna ansökningsomgång var det hård konkurrens. I bidragsomgången beviljades totalt 66 mindre samarbetsprojekt stöd om totalt  12 349 781 euro. Sammanlagt 430 ansökningar om mindre samarbetsprojekt inkom och totalt 15 procent av ansökningarna beviljades. Totalt 37 svenska organisationer deltog i ansökningarna om mindre samarbetsprojekt. 304 organisationer i  Europa delar i de mindre projekt som fått stöd.

Gällande stödet till de större samarbetsprojekten beviljades totalt 15 ansökningar totalt stöd om 23 139 789 euro. Sammanlagt 118 ansökningar om större samarbetsprojekt inkom vilket innebär att 12 procent av ansökningarna beviljades. Totalt 35 svenska organisationer deltog i ansökningarna om större samarbetsprojekt. 159 organisationer deltar i projekten som fått stöd.

STÖD TILL EUROPEISKA SAMARBETSPROJEKT

De svenska aktörerna som fått stöd i omgången är verksamma inom olika konst- och kulturområden, ett flertal inom scenkonst, musik, bildkonst och museer. De samarbetar med organisationer från många olika europeiska länder. Läs mer om alla samarbetsprojekt med svensk medverkan – exempelvis en resumé av projektet och med vilka internationella partners de samarbetar med − genom att klicka på länken för projekttiteln nedan.

Större samarbetsprojekt (larger scale cooperation projects)

TILLT, Borderline Offensive: Laughing in the Face of Fear, 480 453 euro
Tensta konsthall, From Conflict to Conviviality through Creativity and Culture, 1 781 818 euro
Kungliga musikhögskolan i Stockholm, European Art-Science-Technology Network for Digital Creativity, 1 374 788 euro
Live et Heart, Innovation Network of European Showcases, 1 997 813 euro
Göteborgs stadsteater/Backa Teater, Atlas of Transitions. New Geographies for a cross-cultural Europe, 1 428 400 euro
Kungliga Operan, Opera Vision, 1 993 000 euro

Mindre samarbetsprojekt (smaller scale cooperation projects)

Flygvapenmuseum och Arbetets museum, Sounds of Change, 200 000 euro
Upplev Botkyrka AB, Circus250: Diverse, Real, Physical, 200 000 euro
Växjö Kommun, Engage. Young Producers Building Bridges, 199 998 euro
Musikcentrum Öst, Keychange, 200 000 euro
KulturUngdom, EXCITE – Exchange of International Talent in Europe, 198 492 euro
Teater Sagohuset, Cultural Luggage, 199 096 euro

Header logo