Projekt i fokus: ”Det handlar om så mycket mer än att bara streama opera”

Digitaliseringen ritar om landskapet i kulturvärlden. Kungliga operan i Stockholm arbetar aktivt med digitala verktyg och nu fortsätter de utvecklingen tillsammans med andra europeiska operahus, genom Kreativa Europa.

Opera Vision heter samarbetsprojektet där europeiska operahus gemensamt arbetar med att hitta nya digitala vägar för att nå ut med operaföreställningar. Projektet fick stöd från Kreativa Europa 2014-2017 men då var inte Sverige med. Från och med i år är projektet utvidgat till ett trettiotal operahus, däribland Kungliga Operan i Stockholm, och projektet går in i nästa fas med stöd beviljat för ytterligare tre år. Kärnan i projektet är att med digital teknik nå ut med operan till sin publik, till exempel genom att streama operauppsättningar via webben:
– Målet är att göra kulturen tillgänglig, det är viktigast av allt. Det ska inte finnas några hinder för människor som vill ta del av kultur. Rent geografiskt ligger Sverige långt från kulturens centrum i Europa. Genom plattformen kan människor i Sverige ta del av opera från hela Europa och vi kan visa upp svenska produktioner för övriga världen, säger Birgitta Svendén, vd för Kungliga Operan i Stockholm.

Digitalt kulturarv

En av de svenska produktionerna som kommer sändas från svenska operan är Verdis Aida, men projektet öppnar upp även för mindre, kortare produktioner. De kommer även att arbeta tvärkulturellt tillsammans med till exempel museer och skolor för att nå ut med opera på nya arenor och till ny publik. Att 2018 utropats till Europaåret för kulturarv kommer också att märkas i projektet.
– Vi arbetar redan med att digitalisera vårt eget material och dela med oss av det via vår egen webb. En del är kanske oroliga att folk slutar gå på föreställningar om de kan se opera digitalt, men det tror inte vi. Vi tror att det är ett bra sätt att nå ut till ny publik och visa upp sig. Det är olyckligt att inte ta vara på möjligheterna med digitalisering, säger Birgitta Svendén.

Värdefullt samarbete

Att streama och live-sända via webben kräver bra tekniska förutsättningar, något operan i Stockholm kommer att ta med i arbetet med den stora renoveringen som påbörjas runt år 2022. Då kommer operan hålla stängt under tre år för en upprustning av lokalerna och även av den fasta tekniken, som då kommer att göra det ännu enklare att sända live och filma digitalt. Och Birgitta Svendén ser stora värden i samarbetet mellan de europeiska operahusen.
– Plattformen är viktig för oss, det har blivit en framgång, avslutar Birgitta Svendén
– Men det gäller att göra något av det. Det handlar om så mycket mer än att bara streama. Vi når ut och arbetar digitalt både med långa föreställningar och kortare varianter. En ovan operabesökare kanske inte sätter sig på en tretimmars föreställning först av allt, men en kortare föreställning i sociala medier kanske kan väcka nyfikenheten. Det handlar också om publikutveckling.

Läs mer om Opera Vision och ta del av operaföreställningar

Fakta Opera Vision

Stödform inom Kreativa Europa: Europeiska samarbetsprojekt

Projektledare: Opera Europa (Belgien)

Partners: Kungliga Operan (Sverige), Den norska opera och balett (Norge), Nationaloperan (Finland), Welsh National Opera (Storbritannien), Wexford Festival Trust (Irland), Theatre Royal de la Monnaie (Belgien), Teatr Wielki Opera Nardowa (Polen), Stiftung Oper in Berlin (Tyskland), Nationale Opera and Ballet (Nederländerna), Royal Opera House Covent Garden Fopundation (Storbritannien), Palau de les Arts Reina Sofia (Spanien), Opera North (Storbritannien), Opera de Lille (Frankrike), National Theatre (Tjeckien), Narodini divadlo Brno, National Opera and Ballet (Lettland), Kunsthuis Opera Vlaanderen (Belgien), Hungarian State Opera (Ungern), Greek National Opera (Grekland), Fundacion del Teatro Real (Spanien), Fondazione Teatro Region di Torino (Italien), Fondazione Teatro dell’Opera di Roma (Italien), Fondazione Teatro Region di Torino (Italien), Association  pour le festival international d’art lyrique et l’academie europeenne de musique en Aix en Provence (Frankrike).

Konstområde: Scenkonst

Beviljat belopp: 1 993 000 euro

Header logo