Image slider doesn't work, still image displayed instead.

KREATIVA EUROPA

Kreativa Europa är EU-kommissionens program för de kulturella och kreativa sektorerna år 2014-2020.  Programmet innehåller stöd till europeiska aktörer inom konst, kultur, tv, film och dataspel. Statens kulturråd och Svenska Filminstitutet är nationell kontaktpunkt för Kreativa Europa i Sverige. Vår gemensamma organisation kallas Kreativa Europa Desk Sverige.

Vi informerar om programmet och ger rådgivning om ni vill söka stöd. Aktörer inom film, tv och dataspel vänder sig i första hand till Filminstitutet med frågor och aktörer i alla andra kulturella och kreativa sektorer till oss på Kulturrådet. Vi beviljar inga bidrag inom Kreativa Europa. Alla stöd inom programmet administreras av Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA) som hör till kommissionen och har kontor i Bryssel.

Kreativa Europa består av tre delar: delprogrammen Kultur och MEDIA och ett sektorsövergripande programområde. Kulturrådet ansvarar för delprogrammet Kultur och Filminstitutet för delprogrammet MEDIA. På den här webbplatsen kan du läsa om kulturdelen i programmet.

Vi finns också på Facebook och Twitter - följ oss gärna där! Du kan även prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs mer om programmet

EU-kommissionen föreslår ökad budget för Kreativa Europa

EU-kommissionen har nu lagt fram sitt budgetförslag för nästa programperiod 2021−2027. Kreativa Europa föreslås fortsätta vara ett fristående program med en budget på drygt 1,8 miljarder euro, vilket motsvarar nästan 19 miljarder kronor, för hela programperioden.

Läs mer om budgetförslaget

Bild på böcker. Foto: Norden.org

Sök översättningsstöd för skönlitteratur

Nu har årets ansökningsomgång om EU-stöd till översättning och spridning av europeisk skönlitteratur öppnat. Stödet kan sökas av bokförlag för översättning, utgivning, distribution och förmedling av romaner, noveller, dramatik, poesi, serier, grafiska romaner samt barn- och ungdomslitteratur. Sista ansökningsdag är 23 maj klockan 12.

Läs mer om utlysningen

Bild på författaren Sara Stridsberg. Foto: Stefan Tell

9 svenska titlar blir översatta

Nu är det klart att nio svenska titlar ska översättas från svenska till lika många olika europeiska språk med stöd av Kreativa Europa. Bland annat kommer Beckomberga − ode till min familj av Sara Stridsberg översättas till bulgariska, och Mio, min Mio av Astrid Lindgren översättas till albanska.

Läs nyheten

Bild på dansare från projektet Moving Beyond Inclusion. Foto: Candoco

Projekt i fokus: Moving Beyond Inclusion

Moving Beyond Inclusion är ett samarbetsprojekt som vill visa på mångfald och skapa lika möjligheter för alla att utöva danskonst. Svenska Danskompaniet Spinn är tillsammans med Producentbyrån en av de samarbetspartners som ingår i projektet som får stöd genom Kreativa Europa. Här kan du läsa en intervju med Joanne Lyons, chef den brittiska organisationen Candoco som leder projektet.

Läs intervjun

Bild på musiker. Foto: Nordisk kulturfond

Sök stöd inom nordiskt musikprogram

Är du konsertarrangör och intresserad av nordiskt samarbete? Nu har en ny utlysning inom Puls, Nordisk kulturfonds treåriga program, öppnat och välkomnar sökande som är baserade i Norge, Island och Sverige, samt på Grönland och Åland.

Läs mer om Puls

Foto: Museum Next

Anmäl dig till konferens om kulturarv

Internationella perspektiv på kulturarvsåret, det är fokus för mötet som arrangeras av the Cultural Diplomacy Platform, EU:s plattform för kulturdiplomati 23 april i Bryssel. Under dagen blir det samtal och paneldebatter. Mötet riktar sig till personer med intresse för internationellt samarbete kring kulturarvsfrågor.

Läs mer om aktuella konferenser inom internationellt kulturutbyte

Bild på loggor för EU-kommissionen och SQW.

Tyck till om finansiering

Arbetar du med kultur eller kreativa näringar? Då kan du delta i en enkät som EU-kommissionen nu genomför på temat tillgång till finansiering för företag inom de kulturella och kreativa sektorerna.

Delta i enkäten

Bild på EU-flaggan.

Så påverkar Brexit kultursektorn

Hur påverkar Brexit den brittiska kultursektorn? Det handlar två nya rapporter från Arts Council England om. Fokus ligger på vilken tillgång till EU-stöd som konst- och kultursektorn, museer och de kulturella och kreativa näringarna i England har, och på hur Brexit påverkar organisationer inom konst- och kultursektorn.

Läs mer om rapporterna

KONTAKT

Elin Rosenström
Telefon: 08 519 264 15
elin.rosenstrom@kulturradet.se

Kulturrådet är tillsammans med Svenska Filminstitutet nationell kontaktpunkt för EU-programmet Kreativa Europa.

Header logo