Image slider doesn't work, still image displayed instead.

KREATIVA EUROPA

Kreativa Europa är EU-kommissionens program för de kulturella och kreativa sektorerna år 2014-2020.  Programmet innehåller stöd till europeiska aktörer inom konst, kultur, tv, film och dataspel. Statens kulturråd och Svenska Filminstitutet är nationell kontaktpunkt för Kreativa Europa i Sverige. Vår gemensamma organisation kallas Kreativa Europa Desk Sverige.

Vi informerar om programmet och ger rådgivning om ni vill söka stöd. Aktörer inom film, tv och dataspel vänder sig i första hand till Filminstitutet med frågor och aktörer i alla andra kulturella och kreativa sektorer till oss på Kulturrådet. Vi beviljar inga bidrag inom Kreativa Europa. Alla stöd inom programmet administreras av Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA) som hör till kommissionen och har kontor i Bryssel.

Kreativa Europa består av tre delar: delprogrammen Kultur och MEDIA och ett sektorsövergripande programområde. Kulturrådet ansvarar för delprogrammet Kultur och Filminstitutet för delprogrammet MEDIA. På den här webbplatsen kan du läsa om kulturdelen i programmet.

Vi finns också på Facebook och Twitter - följ oss gärna där! Du kan även prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs mer om programmet

Fågeln i mig flyger vart den vill av Sara Lundberg är en av de böcker på svenska som ska översättas. Foto: Mirando Bok

23 böcker på svenska ska översättas

Nu är det klart vilka titlar som har fått översättningsstöd från Kreativa Europa. Det finns ett stort intresse hos bokförlag i Europa att översätta och publicera svensk skönlitteratur. I den senaste fördelningen av stöd till litterära översättningsprojekt återfinns 23 svenska titlar i de projekt som har fått EU-stöd.

Läs om fördelningen

Mötesplatser i Europa med fokus på kultur

Under året sker en mängd möten och konferenser runtom i Europa som kan vara intressanta för dig som arbetar internationellt inom kultursektorn. Här har vi samlat ett urval av större mötesplatser och events.

Läs mer

Mobilitetsstöd: Goethe-Institutet genomför studie

Nu är det klart att Goethe-Institutet ska genomföra en studie för att undersöka möjligheter och förutsättningar för ett mobilitetsstöd inom Kreativa Europa. Det var i slutet av maj 2018 som EU-kommissionen öppnade en utlysning om att förbereda inför ett mobilitetsstöd för de kulturella och kreativa sektorerna. Och nu har alltså Goethe-Institutet fått i uppdrag att göra studien tillsammans med Institut français, den ukrainska kulturplattformen Izolyatsia och Vilnius konstakademi som partners.

Läs mer om studien

Bild på Albin Lee Meldau. Foto: Pressbild från EU-kommissionen

Albin Lee Meldau vinner publikens pris

I november 2018 blev den svenske artisten Albin Lee Meldau en av vinnarna av EU:s musikpris Music Moves Europe Talent Awards. Vid prisutdelningen, som ägde rum i januari under festivalen Eurosonic Noorderslag i Gröningen, Nederländerna, blev det klart att Albin också vunnit publikens pris inom kategorin singer-songwriter. Grattis Albin!

Läs mer

Bild på EU-flaggan

Ny guide ger svar på frågor om Brexit

Den 29 mars kan Storbritanniens utträde ur EU bli verklighet. Om Brexit går igenom kommer det på olika sätt påverka brittiska kulturorganisationer och internationella samarbeten där brittiska organisationer ingår. Nu har Arts Council England tagit fram en Brexitguide som ger svar på några av de frågor som uppstått.

Läs mer om guiden

Flera utlysningar för nordiskt kulturutbyte och samarbete

Residens och nätverksstöd inom Norden och Baltikum - det är några möjligheter som just nu finns inom ramen för nordiskt och baltiskt kulturutbyte och samarbete.

Läs mer om utlysningarna

Bild på rapportens framsida.

Kulturarv: Möjligheter att söka stöd inom Eramus+

Europaåret för kulturarv 2018 är över men det finns fortfarande många möjligheter att söka stöd för samarbete inom kulturarvsprojekt. Inte minst inom EU-programmet Erasmus+ där kulturarv var en av prioriteringarna inom alla strategiska partnerskap under 2018. Nu har EU-kommissionen sammanställt ett informationskit med bland annat en rapport och korta filmer med inspirerande exempel på kulturarvsprojekt som blivit verklighet med stöd av Erasmus+.

Läs mer om informationskitet

Horisont 2020: Sök stöd för konstprojekt kring samhällsutmaningar

Konst och kultur står i fokus för en utlysning inom Horisont 2020, EU:s ramprogram för forskning och innovation. Utlysningen riktar sig till konstprojekt som handlar om att hitta nya sätt att hantera och tänka kring samhälleliga utmaningar i Europa. Sista ansökningsdag är den 14 mars 2019.

Läs mer om utlysningen

Bild på NRW Kulturinstituts logga.

Sök residens i Tyskland

Nu finns möjlighet att delta i ett internationellt besöksprogram i Tyskland. Konstnärer, journalister, kuratorer och festivalchefer kan ansöka om att delta i programmet som kultursekretariatet i tyska förbundslandet Nordrehn-Västfalen, NRW Kulturinstitut, anordnar.

Läs om besöksprogrammet

Foto: Europa för medborgarna

Sök stöd inom Europa för medborgarna

Just nu finns det två utlysningar inom EU-programmet Europa för medborgarna.

Läs mer

Bild på Teaterkompaniet. Foto: Foto: ZYG, Companhia de Música Teatral

Sök resestöd för kompetensutveckling inom inkludering

Vill du och din organisation bli bättre på att inkludera nya grupper i ert arbete? Nu kan du söka resestöd från Nordiska ministerrådet och norska kulturdepartementet för att besöka institutioner och organisationer i andra nordiska länder som jobbar för att göra kulturlivet mer inkluderande.

Läs om stödet

Nytt förslag: Så kan Kreativa Europa bli 2021-2027

EU-kommissionen har lagt fram sitt förslag till budget och upplägg för Kreativa Europa under nästa programperiod, 2021-2027. Enligt förslaget ska Kreativa Europa fortsätta vara ett fristående program med en budget på drygt 1,8 miljarder euro, vilket motsvarar nästan 19 miljarder kronor, för hela programperioden. Det innebär en höjning med cirka 4,1 miljarder kronor jämfört med nuvarande period.

Läs mer om programförslaget

KONTAKT

Elin Rosenström
Telefon: 08 519 264 15
elin.rosenstrom@kulturradet.se

Eva Rehbinder
Telefon: 08-519 264 22
eva.rehbinder@kulturradet.se

 

Kulturrådet är tillsammans med Svenska Filminstitutet nationell kontaktpunkt för EU-programmet Kreativa Europa.

Header logo