Image slider doesn't work, still image displayed instead.

KREATIVA EUROPA

Kreativa Europa är Europeiska kommissionens program för de kulturella och kreativa sektorerna år 2014-2020.  Programmet innehåller stöd till europeiska aktörer inom konst, kultur, tv, film och dataspel. Statens kulturråd och Svenska Filminstitutet är nationell kontaktpunkt för Kreativa Europa i Sverige. Vår gemensamma organisation kallas Kreativa Europa Desk Sverige.

Vi informerar om programmet och ger rådgivning om ni vill söka stöd. Aktörer inom film, tv och dataspel vänder sig i första hand till Filminstitutet med frågor och aktörer i alla andra kulturella och kreativa sektorer till oss på Kulturrådet. Vi beviljar inga bidrag inom Kreativa Europa. Alla stöd inom programmet administreras av Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA) som hör till kommissionen och har kontor i Bryssel.

Kreativa Europa består av tre delar: delprogrammen Kultur och MEDIA och ett sektorsövergripande programområde. Kulturrådet ansvarar för delprogrammet Kultur och Filminstitutet för delprogrammet MEDIA. På den här webbplatsen kan du läsa om kulturdelen i programmet.

Vi finns också på Facebook och Twitter - följ oss gärna där! Du kan även prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs mer om programmet

Bild på nätverket On the Moves logga.

Gör din röst hörd

Nu kan du vara med och tycka till om planerna på ett mobilitetsstöd på EU-nivå för kulturaktörer och konstnärer. Delta i en enkät från nätverket On the Move senast 20 februari.

Delta i enkäten

Bild på dansande damer.

Svenskar nyfikna på Europas kulturarv

Invånare i Sverige vill veta mer om Europas kulturarv än EU:s invånare i genomsnitt. Samtidigt menar man att tidsbrist är ett hinder för att få tillgång till platser och evenemang med koppling till kulturarv. Det visar en nyligen genomförd opinionsundersökning, en så kallad Eurobarometer, i Sverige och övriga EU-länder inför lanserandet av Europaåret för kulturarv 2018.

Läs mer om undersökningen.

Bild på gruppen The Magnettes. Foto: Beata Cerwin

Svenska artister deltar i talangprogrammet ETEP

Sedan 2003 har Eurosonic Noorderslag i Nederländerna organiserat talangprogrammet European Talent Exchange Programme (ETEP). I år är fyra svenska artister utvalda och får stöd för att delta vid europeiska festivaler och spelställen. ETEP får plattformsstöd från Kreativa Europa.

Läs nyheten här

Bild på böcker. Foto: Norden.org

Sök stöd för översättning

Snart är det dags för bokförlag att söka EU-stöd för skönlitterära översättningsprojekt. Utlysningen öppnar i mars och sista ansökningsdag är i mitten av maj.

Läs hela texten

Välkommen på infoträff om översättningsstöd

Torsdagen den 22 mars arrangerar vi en infoträff om att söka EU-stöd för skönlitterära översättningsprojekt. Dagen riktar sig till intresserade bokförlag och ger information, konkreta tips och råd inför ansökan som ska vara inne senast andra veckan i maj.

Läs mer om infoträffen och anmäl dig här

Bild på EU-flaggan.

Brexit och samarbete med brittiska organisationer

Nu är det klart att organisationer baserade i Storbritannien kan fortsätta att delta i projekt finansierade genom Kreativa Europa under hela den innevarande programperioden fram till slutet av 2020.

Läs hela texten

Sök stöd: Europa för medborgarna

Har din organisation eller kommun planer på att göra ett internationellt kultursamarbete på temat demokrati och historia? Då kan EU-programmet Europa för medborgarna vara något för er.

Läs mer om stödet

Projekt i fokus: ”Det handlar om så mycket mer än att bara streama opera”

Digitaliseringen ritar om landskapet i kulturvärlden. Kungliga operan i Stockholm arbetar aktivt med digitala verktyg och nu fortsätter de utvecklingen tillsammans med andra europeiska operahus, genom Kreativa Europa.

Läs om Opera Vision

Museer i samverkan med kreativa företag

Museer och kreativa företag har mycket att vinna på att samarbeta. Men fallgroparna är många, för såväl museer som företag. Det konstaterar tankesmedjan Creative Museum i en ny rapport. Creative Museum är en oberoende tankesmedja i regi av det europeiska museinätverket NEMO, som finansieras av Kreativa Europa.

Läs mer om rapporten

Ytterligare 60 miljoner euro till lånegarantiinstrumentet inom Kreativa Europa

I december fick lånegarantiinstrumentet för den kulturella och kreativa sektorn tillgång till ytterligare 60 miljoner euro. Lånegarantin förväntas lösgöra omkring en miljard euro i investeringar i kulturella och kreativa sektorn.

Läs mer om lånegarantiinstrumentet

KONTAKT

Elin Rosenström
Telefon: 08 519 264 15
elin.rosenstrom@kulturradet.se

Kulturrådet är tillsammans med Svenska Filminstitutet nationell kontaktpunkt för EU-programmet Kreativa Europa.

Header logo