Bildspel kan ej skapas, bild visas istället.

Hbtq i kulturen

På de här sidorna kan du följa Kulturrådets arbete med hbtq-frågor. Vi rapporterar, omvärldsbevakar och lyfter fram kulturprojekt. Vi tar gärna emot dina tips.

Bilden: Missionären – Malin Hellkvist Selléns berättarföreställning om lesbiska kristna missionärer. Premiär hösten 2016. Foto: Sofia Runarsdotter.

Transpersoners levnadsvillkor utreds

Tidigare förbundsordförande Ulrika Westerlund har utsetts till särskild utredare i utredningen Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner. Utredaren ska göra en bred kartläggning av transpersoners villkor och situation i samhället.

Läs mer om utredningen

Norra Sverige fortsätter satsa strategiskt

Det treåriga samverkansprojektet Hbtq och normkritisk kompetens går nu in på andra året. Samtliga medverkande regioner har stärkt hbtq-perspektivet. Insatser har gjorts för att öka medvetenheten om hbtq bland både tjänstepersoner och politiker.

Läs mer om projektet

Omslag Queer kultur

Queer kultur

Queer kultur heter en ny skrift från Kulturrådet som sätter fokus på hbtq i kulturen. Queer kultur handlar om grundläggande mänskliga rättigheter som ger vidgade vyer och ett rikare kulturliv.

Läs mer om skriften

Annica Karlsson Rixon. Foto: Anneli Tillberg.

Queer gemenskap i ny avhandling

Annica Karlsson Rixon är konstnär och fotograf. Nyligen disputerade hon i fotografisk gestaltning. På Nationella sekretariatet för genusforsknings webbplats intervjuas konstnären.

Läs mer om avhandlingen

Förändrade attityder och ett öppnare samhälle

Kulturrådet har fått regeringens uppdrag att öka kunskapen om hur kulturaktörer kan synliggöra normer och utmana negativa stereotyper inom konst och kultur. Uppdraget ska genomföras i samarbete med Riksutställningar 2016.

Läs mer om uppdraget

Transpersoners rättigheter stärks

Regeringen föreslår tre åtgärder för att stärka transpersoners rättigheter. Det skriver regeringen i en artikel på DN Debatt. Var femte transperson har utsatts för våld och fler än var tredje transperson har övervägt att ta sitt liv, enligt en undersökning från Folkhälsomyndigheten.

Läs hela nyheten

Omslag Normkritik, hbtq och folkbibliotek: Ett försök

Så blev Hallonbergens bibliotek certifierat

I boken Normkritik, hbtq och folkbibliotek: Ett försök skildrar genusinspiratören Sofie Samuelsson arbetet med att få Hallonbergens bibliotek i Stockholm att bli det första hbt-certifierade biblioteket i Sverige. Boken är utgiven av Regionbibliotek Stockholm.

Läs mer om boken

Gävleborg certifieras

Region Gävleborg har under 2016 inlett ett certifieringsarbete. Hbtq-perspektivet ska in i verksamheterna, däribland Kulturutveckling. Kulturutveckling är Region Gävleborgs avdelning för kultur.

Läs mer om certifieringen

Kulturtidskrift skriver om queert åldrande

Maj-numret av Lambda nordica har tema queert åldrande. Läs om åldrande i texter av Janne Bromseth, Nina Lykke och Linn Sandberg.

Läs mer om tidskriften

Museichef Daniel Werkmäster lägger ut Regnbågsmattan – för mångfald och människors lika värde – i Uppsala konstmuseums entré. Foto: Eva Björkman

Första museet hbtq-certifierat

Uppsala konstmuseum blev först ut i landet med en hbtq-certifiering. Det skedde i mars. Samtliga medarbetare på museet har genomgått RFSL:s utbildning och kan nu bättre möta hbtq-personer och deras önskemål.

Läs mer om certifieringen

Jude Dibia.

Krönika: Vandringens tid

"Jag höll på att lämna Nigeria, det land jag föddes i och landet där jag har levt i närmare fyrtio år av mitt liv. Jag inte bara reste min väg utan var mycket väl medveten om att jag lämnade mer än bara en plats, jag lämnade minnen, upplevelser, vänner, familj, kärlek, smärta och – det svåraste av allt – jag lämnade en enorm bit av den jag var och det som gjort mig till den jag är, som format mig till den version av mig själv som jag ibland inte kände igen". Fristadsförfattaren Jude Dibia fortsätter Kulturrådets krönikeserie som uppmärksammar att det fria ordet fyller 250 år 2016.

Läs hela krönikan

Queer kultur

– HBTQ-perspektivet måste vara mer än pålägget på mackan, säger journalisten och författaren Inti Chavez Perez.
– Att se sig själv representerad räddar liv, säger skådespelaren Saga Becker.
Den 19–20 november arrangerade Kulturrådet och Riksutställningar konferensen Queer kultur om hbtq-frågor inom kulturområdet. Här kan du ta del av konferensen i efterhand.

Se inspelningen och läs referat

Header logo