Bildspel kan ej skapas, bild visas istället.

Hbtq i kulturen

På de här sidorna kan du följa Kulturrådets arbete med hbtq-frågor. Vi rapporterar, omvärldsbevakar och lyfter fram kulturprojekt. Vi tar gärna emot dina tips.

Bilden: Unga Turs föreställning Ett uppror The Transgender Version. Foto: Nino Ramsby.

Kulturtidskrift skriver om queert åldrande

Senaste numret av Lambda nordica har tema queert åldrande. Läs om åldrande i texter av Janne Bromseth, Nina Lykke och Linn Sandberg.

Läs mer om tidskriften

Elisabeth Ohlson Wallin Foto: Robert Paraniak, Copyright och bildrättigheter: Elisabeth Ohlson Wallin

Eskilstuna visar Ecce Homo

I maj visas Elisabeth Ohlson Wallins utställning Ecce Homo i Klosters kyrka i Eskilstuna. Det sker i samband med Springpride. Samtidigt arrangerar kyrkan en regnbågsmässa.

Läs mer om utställningen

Bild från transvänlig teater.

Västeråsteatrarna satsar på transkompetens

Under april och maj kommer Teatercentrum Östra att genomföra en särskild kompetensutveckling i Västmanland. Den omfattar mångfald, konstnärlig utveckling, digitalisering och omvärldsbevakning. Ett av inslagen är ”Transvänlig teater".

Läs mer om satsningen

Museichef Daniel Werkmäster lägger ut Regnbågsmattan – för mångfald och människors lika värde – i Uppsala konstmuseums entré. Foto: Eva Björkman

Första museet hbtq-certifierat

Uppsala konstmuseum blev först ut i landet med en hbtq-certifiering. Det skedde i mars. Samtliga medarbetare på museet har genomgått RFSL:s utbildning och kan nu bättre möta hbtq-personer och deras önskemål.

Läs mer om certifieringen

Utställningen 100 procent kamp.

Historisk kamp i Sundsvall

Hur såg det ut när rättigheter inte fanns? Hur kämpades rättigheterna fram och vad behöver vi kämpa för i dag? I april öppnar utställningen 100%  kamp  –  rättighetskämpar på Sundsvalls museum.

Läs mer om utställningen

Vivallen-smycket. Foto: Yliali Asp.

Queera tolkningar på Fjällmuseet

På Härjedalens fjällmuseum i Funäsdalen pågår sedan en tid tillbaks projektet Arkiv Q. Syftet med projektet är att demokratisera historieskrivningen genom att samla in historiskt och samtida material. Materialet används för att ge nya perspektiv som tidigare inte synts.

Läs mer om projektet Arkiv Q

Jude Dibia.

Krönika: Vandringens tid

"Jag höll på att lämna Nigeria, det land jag föddes i och landet där jag har levt i närmare fyrtio år av mitt liv. Jag inte bara reste min väg utan var mycket väl medveten om att jag lämnade mer än bara en plats, jag lämnade minnen, upplevelser, vänner, familj, kärlek, smärta och – det svåraste av allt – jag lämnade en enorm bit av den jag var och det som gjort mig till den jag är, som format mig till den version av mig själv som jag ibland inte kände igen". Fristadsförfattaren Jude Dibia fortsätter Kulturrådets krönikeserie som uppmärksammar att det fria ordet fyller 250 år 2016.

Läs hela krönikan

Queer kultur

– HBTQ-perspektivet måste vara mer än pålägget på mackan, säger journalisten och författaren Inti Chavez Perez.
– Att se sig själv representerad räddar liv, säger skådespelaren Saga Becker.
Den 19–20 november arrangerade Kulturrådet och Riksutställningar konferensen Queer kultur om hbtq-frågor inom kulturområdet. Här kan du ta del av konferensen i efterhand.

Se inspelningen och läs referat

Header logo