Bildspel kan ej skapas, bild visas istället.

Hbtq i kulturen

På de här sidorna kan du följa Kulturrådets arbete med hbtq-frågor. Vi rapporterar, omvärldsbevakar och lyfter fram kulturprojekt. Vi tar gärna emot dina tips.

Bilden: Missionären – Malin Hellkvist Selléns berättarföreställning om lesbiska kristna missionärer. Premiär hösten 2016. Foto: Sofia Runarsdotter.

Omslag Normkritik, hbtq och folkbibliotek: Ett försök

Så blev Hallonbergens bibliotek certifierat

I boken Normkritik, hbtq och folkbibliotek: Ett försök skildrar genusinspiratören Sofie Samuelsson arbetet med att få Hallonbergens bibliotek i Stockholm att bli det första hbt-certifierade biblioteket i Sverige. Boken är utgiven av Regionbibliotek Stockholm.

Läs mer om boken

Carl von Platen. Ur utställningen Bilder i beslag, producerad av Polismuseet

Fotoutställningar under Västerås pride

I samband med Västerås Pride den 30 juni–2 juli visar Konstmuseet i Västerås två utställningar. Utställningen Bilder i beslag från Polismuseet samt utställningen Att tvätta sin smutsiga byk från Riksidrottsmuseet.

Läs mer om utställningarna

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Kulturministern till Baltic Pride i Vilnius

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och EU- och handelsminister Ann Linde besöker Vilnius den 17–18 juni för att bland annat delta i Baltic Pride. Kulturministern kommer också att träffa lokala aktivister.   

Läs mer om besöket

Konstprojektet State of mind i St Petersburg Ryssland

Konst på West Pride

Årets West Pride i Göteborg 8–12 juni bjuder som vanligt på konst. Bland annat utställningarna State of Mind – queer lives in Russia på Världskulturmuseet. Samt en utställning på Göteborgs stadsmuseum Om bögmotiven i Isaac Grünewalds konst – Vad sjunger trädet?

Läs mer om West Pride

Gävleborg certifieras

Region Gävleborg har under 2016 inlett ett certifieringsarbete. Hbtq-perspektivet ska in i verksamheterna, däribland Kulturutveckling. Kulturutveckling är Region Gävleborgs avdelning för kultur.

Läs mer om certifieringen

Kulturtidskrift skriver om queert åldrande

Senaste numret av Lambda nordica har tema queert åldrande. Läs om åldrande i texter av Janne Bromseth, Nina Lykke och Linn Sandberg.

Läs mer om tidskriften

Museichef Daniel Werkmäster lägger ut Regnbågsmattan – för mångfald och människors lika värde – i Uppsala konstmuseums entré. Foto: Eva Björkman

Första museet hbtq-certifierat

Uppsala konstmuseum blev först ut i landet med en hbtq-certifiering. Det skedde i mars. Samtliga medarbetare på museet har genomgått RFSL:s utbildning och kan nu bättre möta hbtq-personer och deras önskemål.

Läs mer om certifieringen

Utställningen 100 procent kamp.

Historisk kamp i Sundsvall

Hur såg det ut när rättigheter inte fanns? Hur kämpades rättigheterna fram och vad behöver vi kämpa för i dag? I april öppnar utställningen 100%  kamp  –  rättighetskämpar på Sundsvalls museum.

Läs mer om utställningen

Vivallen-smycket. Foto: Yliali Asp.

Queera tolkningar på Fjällmuseet

På Härjedalens fjällmuseum i Funäsdalen pågår sedan en tid tillbaka projektet Arkiv Q. Syftet med projektet är att demokratisera historieskrivningen genom att samla in historiskt och samtida material. Materialet används för att ge nya perspektiv som tidigare inte synts.

Läs mer om projektet Arkiv Q

Jude Dibia.

Krönika: Vandringens tid

"Jag höll på att lämna Nigeria, det land jag föddes i och landet där jag har levt i närmare fyrtio år av mitt liv. Jag inte bara reste min väg utan var mycket väl medveten om att jag lämnade mer än bara en plats, jag lämnade minnen, upplevelser, vänner, familj, kärlek, smärta och – det svåraste av allt – jag lämnade en enorm bit av den jag var och det som gjort mig till den jag är, som format mig till den version av mig själv som jag ibland inte kände igen". Fristadsförfattaren Jude Dibia fortsätter Kulturrådets krönikeserie som uppmärksammar att det fria ordet fyller 250 år 2016.

Läs hela krönikan

Queer kultur

– HBTQ-perspektivet måste vara mer än pålägget på mackan, säger journalisten och författaren Inti Chavez Perez.
– Att se sig själv representerad räddar liv, säger skådespelaren Saga Becker.
Den 19–20 november arrangerade Kulturrådet och Riksutställningar konferensen Queer kultur om hbtq-frågor inom kulturområdet. Här kan du ta del av konferensen i efterhand.

Se inspelningen och läs referat

Header logo