Sverige värd för EuroPride 2018

Göteborg och Stockholm blir värdar för EuroPride 2018. Det bestämdes nyligen under WorldPride i Madrid. Det blir tredje gången som Sverige står värd för evenemanget. 

Festivalen inleds i Stockholm och avslutas i Göteborg. Arrangörerna hoppas på en stor internationell publik och räknar med 400 seminarier och två prideparader. Stockholm har tidigare arrangerat EuroPride 1998 och 2008.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke säger till SVT Nyheter att det kan finnas politiska förklaringar till varför Sverige får arrangera evenemanget för tredje gången:
– Jag har deltagit på flera pride-evenemang i Europa under mina år som minister. Det som särskiljer svenska pride är att det är mycket tydligare politik på agendan. Man lyckas ändå kombinera det med festligheter. Detta kände jag också i Madrid – att jag gärna hade sett ännu mera politiska arrangemang.

Fakta om EuroPride
EuroPride arrangeras varje år någonstans i Europa. Det är European Pride Organisers Associationsom beslutar vilket land som får arrangera årets festival. Organisationen är ett forum för utbyte mellan nationella Pride-arrangörer.
Källa: Wikipedia 

Header logo