Foto: Zebradans

Bidrag för kulturexport bidrar till vidgade perspektiv

Zebradans, en dansscen för barn och unga i Stockholm, är en av de aktörer som tidigare fått bidrag för kulturexport. De deltog på den internationella dansmässan Tanzmesse i Düsseldorf. Inför avresan berättade Jonas Robin, producent och projektledare, om deras förväntningar. 

– Vi kommer att se aktuella föreställningar och har hyrt ett bås tillsammans med några andra koreografer. Men framför allt kommer vi att träffa massor av intressanta människor i samma bransch. Det är en helt annan sak att mötas ansikte mot ansikte än att höras via mail. Det är genom möten som man kan skapa relationer på riktigt, säger Jonas Robin, producent och projektledare på Zebradans.

Vidgar perspektivet

För en liten organisation innebär det en stor kostnad att låta någon delta på en mässa utomlands. Därför är det viktigt att det finns bidrag att söka för den typen av verksamhet, framhåller Jonas Robin. Inte minst för en organisation som ska delta för första gången.
– Det tar tid att förstå hur det funkar att marknadsföra sig i internationella sammanhang. Systemen för kulturstöd ser så olika ut - till exempel är det i många länder ett mer kommersiellt klimat än i Sverige. Internationellt utbyte gör verkligen att man vidgar perspektivet på det man gör hemma och hittar nya inspirationskällor, säger han.

Turné i Sydkorea

Internationellt utbyte är en viktig del av Zebradans verksamhet. I början på augusti kom de tillbaka från en turné i Sydkorea där de spelat åtta föreställningar av ”Burken”.
– Det var fantastiskt. Barnen i publiken reagerade väldigt mycket på samma sätt som här i Sverige. Det är spännande att se att vi är så lika, säger Jonas Robin.

Flera stora mässor i höst

Under hösten inträffar flera stora internationella scenkonstmässor. Den 4-8 oktober är det dags för PAMS (Performing Arts Market in Seoul) i Sydkorea. En dryg månad senare, den 17-23 november, är det dags för den internationella scenkonstmässan Cinars i Montreal, Kanada. Kulturrådet samordnar den svenska närvaron på bägge mässorna.

Header logo