Örebro länsteater. Foto: Kicki Nilsson.
Jonas Andersson och Anne-Marie Körling. Foto: Sandra Charléz.

Fri läsning

Läsambassadören Anne-Marie Körling samtalar med litteraturvetaren Jonas Andersson om frihet, fritid och frivillighet. Vad läser de själva i hängmattan? Juniavsnittet av podden Läs för livet ger inspiration inför sommaren. Avsnittet finns även på Itunes.

Lyssna på Läs för livet

Meg Rosoff. Foto: Stefan Tell.

Meg Rosoff i Sverige

Författaren Meg Rosoff är i Sverige för att motta Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2016. Under pristagarveckan den 23–30 maj möter hon media och ungdomar samt besöker Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby. Den 25 maj samtalar hon med Maria Lassén-Seger, ledamot i ALMA-juryn på Kulturhuset i Stockholm. Samtalet är öppet för alla och kostnadsfritt. Veckan avslutas med en ceremoni i Stockholms Konserthus där Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke delar ut årets pris.

Läs mer på ALMA:s webbplats
Följ pristagarveckan på ALMA:s blogg

Bibliotek. Foto: Scanpix.

Pengar till biblioteken för arbete med nyanlända

Kulturrådet har fått i uppdrag av regeringen att under 2016 fördela 10,5 miljoner kronor till biblioteken. Syftet är att stärka bibliotekens arbete med nyanlända och asylsökande.

Läs mer om uppdraget

Pojke som syr. Foto: Scanpix

Artikelserie om integrationsprojekt

Många skolor planerar för kulturverksamhet som inkluderar såväl nyanlända barn som barn som har vuxit upp på orten. Insatserna syftar till att utveckla elevernas förmågor och ge möjlighet till nya kontaktytor och förståelse för olika kulturer. Nu inleder Kulturrådet en artikelserie om integrationsprojekt på skolor runt om i landet. Under våren berättar vi löpande om Skapande skola-projekt som har nyanlända i fokus.

Läs mer om projekten

Internationella mångfaldsdagen

Den 20 maj arrangerade Svenska Unescorådet, Kulturrådet, Riksteatern och Historiska museet en dag i den konstärliga frihetens tecken. Konferensen direktsändes och spelades in. Filmade programpunkter kommer att publiceras så snart de är bearbetade.

Läs mer om mångfaldsdagen

Kulturrådet i Filmhuset, Stockholm.

Vill du jobba på Kulturrådet?

Kulturrådet söker utredarstöd på sommarvikariat för att arbeta med uppföljning av kultursamverkansmodellen och statistikstöd. Sista ansökningsdag är den 25 maj. Kulturrådet söker även en vikarierande handläggare för arbete med bidragsgivning till Skapande skola och musik- och kulturskolor. Sista ansökningsdag är den 10 juni.

 

Läs mer om tjänsterna

Stallbergs gruva.

Kulturrådet fördelar utvecklingsbidrag till regional kultur

Kulturrådet fördelar idag drygt 19 miljoner kronor i utvecklingsbidrag inom kultursamverkansmodellen. 57 ansökningar från hela landet får stöd. Bild- och formområdet uppmärksammas särskilt den här gången.

Läs mer om fördelningen

Bild av gjutna händer i olika metaller.

Kulturskolebidrag klart att söka i augusti

Den 4 augusti öppnar Kulturrådet för kommuner att söka utvecklingsbidrag till sina musik- och kulturskolor. Syftet med bidraget är att göra musik- och kulturskolan mer jämlik och förbättra möjligheterna för barn och unga att delta. I november fattar Kulturrådet beslut om fördelningen av bidraget.

Läs mer om kulturskolebidraget

Akt Ung. Kajsa Stormen Gustavsson. Foto: Aino Oxblod

Biblioterapi, fritidshem och asylsökande får stöd av Kulturrådet

Kulturrådet fördelar idag drygt 6,9 miljoner kronor till läs- och litteraturfrämjande insatser i Sverige. Det är bland annat satsningar på biblioterapi, fritidshem och flyktingar som märks den här gången. Sammanlagt får 51 projekt från 17 län stöd.

Läs mer om fördelningen

Barn målar.

Villkoren klara för satsningen Äga rum

I dag den 4 maj beslutade regeringen om villkoren för bidraget Äga rum. Kulturrådet ska fördela omkring 100 miljoner kronor under tre år till kulturprojekt i bostadsområden med lågt valdeltagande eller socioekonomiska utmaningar.

Läs mer om satsningen

Monireh Hashemi, Foto: Mustafa Hashimi

”Jag vill uppmuntra kvinnor att hitta sin egen röst”

Sitaraha – the Stars heter Monirah Hashemis soloföreställning. Som ung flicka i Afghanistan ville hon uppmuntra andra kvinnor att hitta sina egna röster och att våga skildra de berättelser som samhället helst ville ignorera och glömma. Monirah Hashemi lät kvinnorna prova på yttrandefrihet genom konsten.  Nu är hon Kulturrådets femte krönikör i serien som uppmärksammar att det fria ordet i år fyller 250 år.

Läs hela krönikan

Header logo