Örebro länsteater. Foto: Kicki Nilsson.
Bild Kreativaplatser

Nu kan kreativa platser söka kulturstöd

Den 25 augusti startar ansökningsperioden för Kulturrådets nya bidrag Kreativa platser. Stödet fördelas till lokala kulturprojekt som drivs av, för och med de boende. Projektansökningarna kan skickas in till och med den 22 september.

Läs mer om Kreativa platser

Bild från ett bibliotek.

Regeringsförslag för att stärka läsning

Statsministern och utbildningsministern presenterade igår, den 21 augusti, ett antal förslag för att stärka läsning, läsförståelse och läsfrämjande. Det handlar om att göra höstlovet till ett läslov, att utse en läsdelegation och att utvidga Kulturrådets satsning Bokstart.

Läs mer om förslagen

Barn som läser.

Urvalskatalogen för nya barn- och ungdomsböcker

Håll ut – den kommer! Barn- och ungdomsbokskatalogen 2016–2017 ges ut i ny utvecklad utgåva lagom till höstlovet vecka 44. Här presenteras ett urval – 210 titlar – av de bästa barn- och ungdomsböckerna ur årets bokutgivning, valda av en handplockad expertgrupp. Katalogen vill vägleda och inspirera barn och unga och alla de som på ett eller annat sätt har betydelse för barns och ungas läsning.

Läs mer om årets katalog

 Anne-Marie Körling ochTuija Lehtinen. Foto: Sandra Charlez.

Lustfylld läsning ger koncentration på köpet

Koncentration och läsning är temat för höstens första podd i serien Läs för livet. Läsambassadör Anne-Marie Körling samtalar med skolpsykolog Tuija Lehtinen om uppmärksamhet, högläsning, social läsning och envishet. Och om att bli riktigt absorberad av en bok.
– Koncentration handlar om att rikta och bibehålla sin uppmärksamhet, betonar Tuija Lehtinen som arbetar med lärare i Haninge kommun.

Lyssna på Läs för livet

Var med i arbets- och referensgrupper

Kulturrådet söker ledamöter till arbets- och referensgrupper som föreslår hur bidrag till kulturlivet ska fördelas. Här berättar musikjournalisten Ametist Azordegan, som varit ledamot i referensgruppen för fria musikgrupper, om vad det innebar för henne att vara med och påverka hur musiklivet utvecklas. Vill du vara med och bidra med din kunskap?

Anmäl dig som potentiell ledamot

Kunskapen finns på myndigheterna

– Vi behöver myndigheter som vågar gå i opposition med politiken utifrån sin kunskap. Det sa kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke när hon träffade Kulturrådets medarbetare, med Bokstartselefanten i spetsen.

Regeringsuppdrag kring normer och negativa stereotyper

Kulturrådet har fått i uppdrag att öka kunskapen om normer och negativa stereotyper inom konst och kultur. Syftet är att bidra till ett öppnare samhälle och det kan ske genom samtal, seminarier eller andra informationsinsatser. Uppdraget ska genomföras i samarbete med Riksutställningar och pågå under 2016.

Läs mer om uppdraget

Bild från scenen, Kulturklyftan – vision och verklighet.

Kulturklyftan – vision och verklighet

Missade du vårt seminarium ”Kulturklyftan – vision och verklighet” i Almedalen? Här kan du se seminariet i sin helhet och läsa referat från förmiddagen i Almedalen!

Kulturklyftan – vision och verklighet

Sally Green på Ung scen 2015. Foto: Bokmässan i Göteborg

Kulturrådet på bokmässan i Göteborg 2016

ALMA-pristagare Meg Rosoff, kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och läsambassadören Anne-Marie Körling är tre gäster i Kulturrådets program under årets bokmässa i Göteborg. För tredje gången är Kulturrådet arrangör för programmet på Ung scen.

Läs mer om bokmässan i Göteborg 2016

Karta ur delbetänkandet med förslag på Sveriges framtida regionala indelning

Delbetänkande om regionindelningen: tre nya län 2018

Norrlands län, Svealands län och Västra Götalands län. Det är tre nya län som ska bildas i ett första steg 2018. Det föreslår Indelningskommittén i det delbetänkande som den 30 juni lämnades till regeringen. Utredningens förslag är att Sverige delas in i sex regioner sammantaget.

Läs mer om delbetänkandet

Header logo