Örebro länsteater. Foto: Kicki Nilsson.

Nya nomineringar för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2017

Nästa år har 226 kandidater från 60 länder möjlighet att belönas med världens största pris för barn- och ungdomslitteratur. Av dessa har 63 aldrig tidigare varit nominerade Det offentliggjorde juryns ordförande Boel Westin vid bokmässan i Frankfurt idag.

Läs mer om nomineringarna på ALMAs webbplats

IPAY

Kulturrådet och Tillväxtverket beviljar stöd till kulturexport

För tredje gången i år beviljas aktörer stöd för att öka internationaliseringen och exporten av svensk konst och kultur. Kulturrådet samverkar med Tillväxtverket för att möjliggöra för mellanledsaktörer att verka på internationella mötesplatser.

Läs mer om fördelningen

Bild på en bok.

De nominerade till nästa års ALMA avslöjas i Frankfurt

Listan över nominerade kandidater till Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2017 offentliggörs den 20 oktober på den internationella bokmässan i Frankfurt.

Läs mer om programmet

Sverige i topp bland projekt som får EU-stöd för integration via konst och kultur

Nio svenska organisationer får stöd från EU-programmet Kreativa Europa för att delta i europeiska samarbeten med fokus på integration av flyktingar via konst, kultur och audiovisuella medier.

Läs mer om projekten

Cirkus Cirkör, Knitting Peace. foto: Mats Bäcker.

Dans och nycirkus från Sverige visas upp för en amerikansk publik

Statens kulturråd fördelar årligen särskilda medel till Sveriges utsända kulturråd för att främja internationella kultursamarbeten. Under 2016 genomför ambassaden i Washington under ledning av kulturrådet Linda Zachrison en stor satsning på att presentera svenska aktörer inom dans och nycirkus för en amerikansk publik och marknad.

Läs mer om satsningen

Podd: Snart dags för
läslov och ny katalog!

Läsambassadör Anne-Marie Körling samtalar med Kulturrådets Henriette Zorn om varför läslovet inte får bli ett pliktlov och om en ny katalog som vill väcka läslust, vägleda och inspirera. Avsnittet finns även på Itunes.

Lyssna på Läs för livet

Hör också när läsambassadören möter den 11-åriga bolslukaren Lisa Löfving, och mycket mer.
Botanisera i Läs för livets arkiv

Man i färgregn. Foto: Komplexity Media.

Mycket stort intresse för att söka bidrag till Kreativa platser

Den 22 september var sista datum för att söka bidrag till Kreativa platser. Totalt har 204 ansökningar kommit in och drygt 750 föreningar, organisationer och andra aktörer återfinns i de olika partnerskapen. 80 kommuner och samtliga län finns representerade bland ansökningarna.

Läs mer om Kreativa platser

Mona Monasar. Foto hanna Ukusar

”Det här är ett fritt land”

2016 är det 250 år sedan tryckfrihetsförordningen kom till. Mona Monasar, skribent och studerande, är den nionde oberoende krönikören i Kulturrådets serie som uppmärksammar att det fria ordet i år fyller jämnt. Mona Monasar är 17 år och bosatt i Tensta. Hon är vinnare av Tensta konsthalls textpris 2016. Texten heter Andra generation.

Läs hela krönikan

Alla Tiders Klassiker Logotyp

Världslitteraturen ska möta fler läsare

Ansökningsperioden för stöd till läs- och litteraturfrämjande insatser är nu igång. I bidragsomgången prioriteras särskilt att världslitteraturen ska möta fler läsare. Läs- och litteraturprojekt som lyfter fram böcker ur serien Alla Tiders Klassiker uppmanas att söka bidraget. De som beviljas stöd får förutom stödbeloppet fri tillgång till seriens böcker.

Läs mer om bidraget

Foto: Kulturrådet

Nytt ansökningsdatum för europeiska samarbetsprojekt

Nu har årets utlysning om stöd till europeiska samarbetsprojekt inom EU:s kulturprogram Kreativa Europa öppnat. Sista ansökningsdatum är den 23 november klockan 12.00.

Läs hela nyheten

KULTURRÅDET I MEDIA

Exklusiva konserter på gång
26/10-16, 06:00
Musik Två unika konserter väntar i Norrköping. I morgon spelar den indiska kvartetten Akkarai Sisters på Konstmuseet och i nästa vecka kommer den nigeriska gruppen Les filles de Illighadad till Dynamo.
Källa: Folkbladet
Kulturen som sinnets nyckel
26/10-16, 01:00
När kommunen 2014 fick pengar från Kulturrådet för att satsa på kultur i äldreomsorgen, valde man att sjösätta flera projekt i förhoppningen att de skulle kunna fortsätta även efteråt. Ett av dem var seniorkören på Sommarro och där ljuder deltagarnas stämmor fortfarande starka en gång i månaden.
Källa: Kristianstadsbladet.se
En slakt av regional kultur
25/10-16, 13:56
DEBATT: Centerpartiets budgetförslag
Källa: Enköpings-Posten
Unga skribenter får mentorsstöd
25/10-16, 06:00
Är du ung och gillar att skriva? Då kan du få ett proffs som tränare. Poesimelodi-mentorsprogrammet är ett projekt där unga skrivsugna får hjälp.
Källa: Norrländska Socialdemokraten
Header logo