Queering Sápmi. Foto: Sara Lindquist.

Uttalande från Kulturrådets styrelseordförande om sexuella trakasserier och övergrepp

Tidigare har vi publicerat ett uttalande från vår generaldirektör och styrelseordförande med anledning av #MeToo. Mot bakgrund av de senaste avslöjandena kommer här ett nytt uttalande från styrelseordförande Ulrika Stuart Hamilton om hur allvarligt vi på Kulturrådet ser på sexuella trakasserier och övergrepp inom svenskt kulturliv och hur det påverkar vår bidragsgivning.

Läs Ulrika Stuart Hamiltons uttalande

Vaz.

Turnéstöd till musikgrupper

Genreöverskridande Liliana Zavala Trio framträder i Argentina. Nutida konstmusikensemblen Curious Chamber Players gör ett gästspel i Japan. Singer/songwritern Alice Boman ger sig ut på en längre europaturné. Det är tre projekt som får stöd när Kulturrådet fördelar turnébidrag till musikgrupper. Totalt delar 32 aktörer på cirka 1,6 miljoner kronor.

Läs mer och se lista över bidragets fördelning

Foto: Anna von Brömssen

Bokstart sätter fart i hela landet

Kulturrådet har fördelat drygt 8,7 miljoner i bidrag till 12 projekt och 17 språknätverk inom Bokstart. Den nationella satsningen på små barns språkutveckling har nu spridit sig i hela landet. Utöver Västernorrland och Jämtland Härjedalen som redan arbetar med Bokstart, har bland annat Gotland, Skåne, Blekinge och Kronoberg prioriterats.

Läs mer och se bidragsfördelningen

Ulrika Stuart Hamilton och Staffan Forssell.

Kulturrådet om #metoo och jämställdhetsarbetet

De senaste veckorna har sexuella trakasserier och övergrepp mot kvinnor uppmärksammats. Den stora mängden vittnesmål visar att det inte är enskilda händelser utan ett mönster, en struktur. Kulturrådets generaldirektör Staffan Forssell och styrelseordförande Ulrika Stuart Hamilton skriver här ett gemensamt uttalande i denna fråga.

Läs uttalandet

Att överbrygga läsklyftor – En metoddag om läsfrämjande för vuxna

Välkommen till en fullmatad dag om vuxnas läsande i Kulturrådets regi. Lär av kunniga forskare och låna goda metodexempel. Dagen bjuder också på kulturinslag och mingelmöjligheter.

Läs mer om metoddagen

14 miljoner kronor till fria musikgrupper

Vindla String Quartet, Folk’Avant, Svenska Kammarkören, Sara & Samantha och 75öre är några fria musikgrupper som får verksamhetsbidrag för 2018. Bidraget syftar till att stärka ett varierat musikutbud av hög kvalitet i Sverige, samt möjliggöra internationella kulturutbyten för svenska musikgrupper.

Läs mer och se lista över fördelningen

Bild APAP

Kulturrådet samordnar svensk medverkan på APAP

Som tidigare år så möjliggör Kulturrådet för svenska professionella aktörer inom scenkonstområdet att delta i en delegation under branschträffen i New York som 2018 är den 12–16 januari.

Läs mer om samordningen

Ellen Söderhult. Foto: Myrbacka Photography/Sophia Hogman.

Ökade medel till den fria scenkonsten

Kulturrådet fördelar idag, den 1 november, elva miljoner kronor till 44 aktörer inom fri scenkonst. Det gäller konstområdena dans, teater, opera, cirkus och performance.

Läs mer och se lista över fördelningen

Uppräkning av MU-avtal under 2018

Det statliga ramavtalet för konstnärers medverkan och ersättning vid utställningar, MU-avtalet, räknas upp från och med 1 januari 2018. De nya tarifferna kommer att finnas på Kulturrådets webb från januari 2018.

Läs mer om den kommande uppräkningen

Svenskt galleri till Paris

Under oktober och november ställer galleriet Andréhn-Schiptjenko ut på Galerie Hervé van der Straeten i Paris. Det svenska galleriet visar nya verk av konstnärerna Per B Sundberg och Nandipha Mntambo. Tack vare det nya kulturexportbidraget kan svensk konst visas i Frankrike. 

Läs Kulturrådets intervju med Andréhn-Schiptjenko

Pantiminteatern HOPPET (foto Bengt Wanselius)

Stöd till internationella turnéer och gästspel

Kulturrådet fördelar idag stöd till 13 aktörer inom den fria scenkonsten. Tio aktörer får bidrag för turnéer och gästspel utomlands och tre får stöd för internationella gästspel i Sverige.

Läs mer och se lista över fördelningen

Patric Kiraly

Fonogramstödet – konstgjord andning eller syresättning av svenskt musikliv?

I vår serie krönikor från personer som är ordförande i våra arbets- och referensgrupper har turen nu kommit till Patric Kiraly, ordförande i arbetsgruppen för fonogramstöd. Fonogramstödet är Kulturrådets bidrag till professionellt utgivna inspelningar av musik och ljudkonst. Syftet med stödet är att främja ett allsidigt utbud av konstnärligt och kulturpolitiskt värdefulla musikutgivningar. Kan eller bör musikaliska kvaliteter mätas i publikframgång? Det är en av frågorna som Patric ställer sig i sin krönika.

Läs krönikan

Magiska möten i Kulturrådets nya barn- och ungdomsbokskatalog!

Årets sprillans färska barn- och ungdomsbokskatalog har kommit med över 200 böcker och serier ur årets utgivning. I katalogen finns läsning för små barn, ungdomar, unga vuxna samt böcker på andra språk än svenska.

Läs mer om katalogen

ShareMusic. Foto: Åsa Rosé.

Utvecklingsbidrag till regional kulturverksamhet

Kulturrådet har fördelat 12,4 miljoner kronor till regional kulturverksamhet i form av utvecklingsbidrag. 34 projekt från hela landet får stöd.

Läs mer om fördelningen

ALMA 2018: de nominerade kandidaterna har nu presenterats

Torsdagen den 12 oktober på bokmässan i Frankfurt offentliggjorde Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) vilka som är nominerade till nästa års pris. 235 kandidater från 60 länder är nominerade. ALMA är världens största pris för barn- och ungdomslitteratur, och vem eller vilka som får 2018 års pris avslöjas den 27 mars 2018. Se hela listan här!

Johan Anderblad. Foto: Susanne Kronholm

Följ läsambassadören på Instagram

Den nya läsambassadören Johan Anderblad använder det sociala mediet Instagram som huvudsaklig kommunikationskanal. Det innebär att Kulturrådet för första gången har startat ett konto på Instagram, som vi hoppas att även framtida läsambassadörer kommer att vilja använda. Följ @lasambassadoren på Instagram!

Länk till Läsambassadören på Instagram

Magdalena Moreno. Foto: Consejo Nacional de la Cultura y las Artes, Chile.

Intervju med IFACCA:s nya vd Magdalena Moreno

The International Federation of Arts Councils and Culture Agencies (IFACCA) är ett globalt nätverk för institutioner som motsvarar Kulturrådet eller Kulturdepartementet. Medlemmarna är kulturinstitutioner i över 70 länder. Kulturrådets generaldirektör Staffan Forssell är en av styrelseledamöterna. Den 27-29 september ägde IFACCA:s European Chapter-möte rum i Århus i Danmark, där Staffan Forssell självklart deltog. Inför detta internationella möte gjorde vi en intervju med Magdalena Moreno som nyligen tillträdde som vd för IFACCA.

Läs intervjun med Magdalena Morena

Kulturrådets generaldirektör Staffan Forssell.

Läs Staffan Forssells tal på IFACCA-mötet i Århus

Den 27-29 september ägde IFACCA:s European Chapter-möte rum i Århus i Danmark. Kulturrådets generaldirektör Staffan Forssell, som är styrelseledamot i IFACCA, höll ett tal vid detta möte. Han adresserade såväl den allvarliga situationen i Sverige just nu - nazistdemonstrationen i Göteborg 30 september var precis runt hörnet - som ett antal saker som är värda att känna stolthet och glädje över, nämligen hur mycket Sverige satsar på kultur och vilka satsningar som görs just nu. Här återges talet i sin helhet. (Texten är på engelska.)

Läs Staffans Forssells IFACCA-tal

Kulturrådet på Bokmässan

Bokmässan är nu slut för i år. På Ung scen erbjöd Kulturrådet och våra samarbetsparter ett sextiotal programpunkter som lyfte barns rätt till kultur, läslust och allas lika värde. I Kulturrådets Twitter-flöde och på Facebook ser du rapporteringen från de fullspäckade dagarna.

Läs mer om Ung scen på Bokmässan

Svensk närvaro på Tanzmesse och APAP 2018

Danscentrum Stockholm samordnar svensk närvaro vid Tanzmesse, Düsseldorf och Kulturrådet vid APAP, New York. För de som vill medverka är det dags att anmäla sig.

Läs mer om samordningen

KULTURRÅDET I MEDIA

Kulturskolan startar en teaterkurs
24/11-17, 13:41
De nya kurserna finansieras av pengar från det statliga Kulturrådet och alla kurserna är gratis för skolelever....
Källa: Barometern
Kriminalvarden
24/11-17, 13:27
Läsning kan vara ett verktyg i arbetet för att minska risken för återfall i brott bland Kriminalvårdens klienter. D https://t.co/w7W6vxXRtg
Källa: Kriminalvarden
Läsning som viktigt verktyg
24/11-17, 12:21
Det var ett av budskapen från generaldirektör Nils Öberg när han föreläste på Kulturrådets metoddag om läsfrämjande för vuxna. Drygt 200...
Källa: Kriminalvården
Ortens Verklighet
23/11-17, 19:45
Nu är bänken målad... Guld ofcourse Stort tack till @emmadominguezart @kaaarenolivares @amelieolivares @llaamabear_ @sarahameziane @thefirstchapter Ses vi på bänken den 1a och 2a december??? #ortensverklighet #kreativaplatser #kulturrådet #scenografi
Källa: ortensverklighet.se
Header logo