Queering Sápmi. Foto: Sara Lindquist.
Bild på barn som dansar.

Kulturskolan får nationell strategi

Måndagen 19 mars presenterade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke en nationell strategi för kommunala kulturskolan. Kulturrådet kommer ha en bärande roll i och med det nyinrättade nationella kulturskolecentret.

Läs mer om strategin

Freemuse årliga rapport om konstnärlig frihet

Pressen på konstnärer ökar över hela världen. I organisationen Freemuse senaste rapport konstateras att förtrycket mot konstnärer fått ökad spridning i USA och Europa. Under förra året registrerades 553 fall där den konstnärliga friheten hotades.

Läs mer om Freemuse rapport

Kulturrådet storsatsar på små barns språk

Att prata, läsa, rimma och ramsa är det bästa sättet att stärka barns språkutveckling. Nu storsatsar Kulturrådet på de allra minsta i projektet Bokstart!

Läs mer om Bokstart

Benny Fredriksson pressbild

Benny Fredriksson tidigare ledamot i Kulturrådets styrelse har avlidit

Kulturrådets ordförande Ulrika Stuart Hamiltons minnesord om Benny Fredriksson, tidigare ledamot i Kulturrådets styrelse (2011 – 2016).

Läs Ulrika Stuart Hamiltons minnesord

Bild på folkmusikern Lena Jonsson.

En miljon kronor i turnébidrag

Drygt en miljon kronor har vi nu fördelat till musikturnéer i Sverige och utomlands. Sammanlagt delar 24 musikgrupper på summan. Några exempel är Sonica Sequence som åker på turné till USA och Kuba med sitt elektronika-projekt, folkmusikern Lena Jonsson som ger sig ut på Sverigeturné och Ylva Myrman som turnerar tillsammans med hiphop-kollektivet Den kvinnliga situationen.

Läs mer om fördelningen

Två barn läser böcker på bibliotek. Foto: Susanne Kronholm

Stärkta bibliotek – dags att söka

På torsdag, 15 mars, öppnar den första ansökningsperioden för Stärkta bibliotek. Bidraget kan sökas av folkbibliotekens huvudman, det vill säga kommunen, enskilt eller i partnerskap med andra kommuner. Totalt kommer vi i år att fördela 225 miljoner kronor inom satsningen.

Läs mer om Stärkta bibliotek

Bild på katalogen New Swedish Books.

Vårens katalog om svensk litteratur

Visste du att Kulturrådet har i uppdrag att främja svensk litteratur utanför Sverige? Inom verksamheten Swedish Literature Exchange tar vi varje vår och höst fram en katalog som innehåller exempel på nyutgiven svensk litteratur.

Katalogen är skriven på engelska och används på internationella mässor och i andra sammanhang där svensk litteratur presenteras för en internationell publik. Nu är vårens katalog här – beställ gärna ditt exemplar!

Läs mer om katalogen

Sofia Lilly Jönsson

Krönika: En vacker styrning

I vår serie krönikor från personer som är ordförande i våra arbets- och referensgrupper har turen kommit till Sofia Lilly Jönsson, ordförande i arbetsgruppen för facklitteratur.

Läs hela krönikan

Budgetunderlag 2019-2021

Kulturrådet har lämnat ett budgetunderlaget till regeringen. Vi har gått in i ett nytt år med stora ekonomiska satsningar på kulturen från regeringens sida. Vi har också fått flera nya uppdrag – att bygga upp ett nationellt kulturskolecentrum och att stärka folkbiblioteken.

I tidigare budgetunderlag har vi beskrivit det fria kulturlivets betydelse för kvalitet, bredd, mångfald och spridning av konst och kultur i hela landet. Nu har satsningar gjorts på det fria kulturlivet inom scenkonst, dans, musik, bild och form. Även när det gäller kulturtidskrifter, läsfrämjande och för de nationella minoriteternas språk och kultur har det skett välkomna förstärkningar, i enlighet med de behov som vi tidigare har lyft.

Läs mer om budgetunderlaget

Årsredovisning 2017

I årsredovisningen sammanfattas vår verksamhet under 2017. Under året fördelade Kulturrådet drygt 2,2 miljarder kronor till konstnärlig och kulturell verk­samhet. Vi är övertygade om att när fler får möjlighet att ta del av kvalitativ konst och kultur bidrar det samtidigt till ett hållbarare samhälle.

Läs mer om skriften

Staffan Forssell. Foto: Hans Alm.

Kultur utan politik kan minska konstens mångfald

Här kan du läsa vårt svar på kritiken från Dagens Nyheter om politisk styrning. Generaldirektör Staffan Forssells replik publicerades i Dagens Nyheter den 20 februari.

"DN:s ledarrubrik (20/2) som hävdar att vi behöver en kulturrevolution mot politiken skrämmer mig. Vilket samhälle skulle vi få om vi valde bort kulturen som politikområde?"

Läs hela repliken

Lotta Brilioth Biörnstad. Foto: Hans Alm

Replik på artikel i Svenska Dagbladet

Den 17 februari publicerade Svenska Dagbladet en artikel där några förlag menar att politiker försöker styra innehållet i den litteratur som ges ut via det statliga litteraturstöd som vi fördelar. Här kan du läsa vår replik som publicerades i Svenska Dagbladet 20 februari och ta del av den replik som publicerades i Dagens Nyheter samma dag. Du kan även lyssna på en intervju med Lotta Brilioth Biörnstad i Studio Ett i Sveriges Radio som sändes 23 februari.  

Läs hela repliken

Nio filmer från tre Kreativa platser

Kreativa platser utgår från ett lokalt perspektiv. Men vad betyder det för dem som är delaktiga i projekten? Följ med på en resa genom Sverige! I nio korta filmer från Jörn, Botkyrka och Malmö får ni se skillnader - men också likheter - mellan de projekt som pågår.

Se filmerna här

Bild på ALMA-loggan.

ALMA-pristagare tillkännages i mars

Nedräkningen till tillkännagivandet av årets ALMA-pristagare har börjat. Tisdag 27 mars har ALMA-juryn sitt sista beslutsfattande möte och i direkt anslutning till det hålls en presskonferens då juryns ordförande Boel Westin avslöjar vem eller vilka som tilldelas Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) 2018.

Läs mer om tillkännagivandet

Bild från animerad film

Vad är kultursamverkansmodellen?

Att förklara kultursamverkansmodellen på ett enkelt sätt är inte så lätt. Därför har vi tagit fram en kort animerad film som visar vad modellen handlar om!

Läs mer och se filmen

Header logo