Markatta musikteater. Foto: Anna Hallberg.
ALMA logo

ALMA i samarbete med Berättarministeriet om
barns lust att skriva

I vår inleder Berättarministeriet och Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) ett samarbete i syfte att stärka intresset för barn- och ungdomslitteratur och öka barns lust att uttrycka sina drömmar, idéer, tankar och åsikter genom skrivande.

Läs mer om samarbetet

orebro_lanst_det_normala_livet_foto_andreas_hylthen

Kulturrådets första delmål inom funktionshinderspolitiken är uppfyllt

Samtliga kulturinstitutioner som får statsbidrag via Kultursamverkansmodellen har nu tagit fram en handlingsplan för ökad tillgänglighet. Kulturrådet kan konstatera att det första delmålet därmed är uppfyllt.

Läs mer om Kulturrådets första delmål inom funktionshinderspolitiken

Goda exempel presenterades. Foto: Ida Renström.

Lyssna på konferensen Digital teknik för tillgänglighet

Hur kan digitala lösningar leda till ökad tillgänglighet till kulturlivet för personer med funktionsnedsättning? Under Kulturrådets konferens Digital teknik för tillgänglighet den 27 mars i Umeå diskuterades frågan. Samtidigt presenterades många goda exempel.

Lyssna på presentationerna

Riksdagshuset. Foto: Melker Dahlstrand.

Kulturutskottets utfrågning
om tillgänglighet inom kulturen

Temat i riksdagen den 10 april var en öppen utfrågning om tillgängligheten inom kulturen. I Förstakammarsalen presenterades rapporten För, med och av – en uppföljning av tillgänglighet inom kulturen. Sändningen från kulturutskottet går att följa via webben.

Läs mer om kulturutskottets utfrågning om tillgänglighet inom kulturen

Omslag OMC-rapport.

Ny OMC-rapport om internationalisering
och export

Det har kommit en ny strategirapport om ökad internationalisering och export inom de kulturella och kreativa sektorerna. EU:s OMC-samarbete står bakom rapporten. OMC står för Open Method of Coordination.

Läs mer om OMC-rapporten

Sånguppvärmning. Foto: Ida Renström.

Lyssna, titta och läs om barn- och ungdomskultur

Möt kulturministern och kulturaktivisten, forskare och konstnärer. Kulturrådet arrangerade konferensen ”Att välja rätt är stort, att välja fritt är större?” om barn- och ungdomskultur i Umeå den 3-4 april. Där diskuterades kulturupplevelsens betydelse för hjärnans funktion hos barn, varför hiphopen och DIY-kulturen lyckas där skolan misslyckas, myterna om den goda barnkulturen liksom barnkulturscenens normer.

Lyssna, titta och läs och barn- och ungdomskultur på webbplatsen Bolla

"Barnscenen bättre på
att bryta normer"

Vi är inte så upplysta och jämställda som vi tror i Sverige, många barn ser aldrig sig själva på scenen. Men vi har ett bra diskussionsklimat och barnscenen kan driva utvecklingen framåt. Möt Eva Gustafsson, Teatercentrum Nord och Peter Sunesson, Salto! Dansstationen.

Titta, lyssna och läs om barn- och ungdomskultur på webbplatsen Bolla

Bild av Västmanlands teater. Foto: Håkan Larsson

Nya utvecklingsstöd inom kultursamverkansmodellen

Musik, bild & form, hemslöjd och romsk kultur är starka områden när Kulturrådet idag fördelar stöd till länen inom kultursamverkansmodellen. Sammanlagt delar 59 beviljade ansökningar på 20 miljoner kronor.

Läs mer om utvecklingsstöd inom kultursamverkansmodellen

Johanna Lindbäck. Foto: Jonas Hallqvist.

Trött på curlandet med killarna – lyssna på poddradio med läsambassadören

I dag släpps Kulturrådets nya podd Läs för livet. En gång i månaden samtalar läsambassadör Johanna Lindbäck med en gäst om läsning och litteratur för unga. Premiärgäst är Gunilla Molloy, forskare i didaktik. Hon talar om läsning i skolan, utbildningsministern och om New York.

Läs För Livet: Trött på curlandet med killarna

"En nod i svenskt kulturliv"

– Kulturrådet är en nod i svenskt kulturliv. I och med det blåser det alltid på något sätt. Därför blir det ett spännande jobb. Möt Kulturrådets nye generaldirektör Staffan Forssell, som tillträdde 1 mars 2014.

Barbro Lindgren. Foto: Stefan Tell.

Barbro Lindgren till Vimmerby, Stockholm och Umeå

Årets pristagarvecka för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) inleds den 25 maj. Barbro Lindgren möter den svenska publiken, press och pedagoger när hon bland annat besöker Vimmerby Stockholm och Umeå.

Läs mer på ALMA:s webbplats

Kristina Rennerstedt, kulturråd i Washington

Möt ett av Sveriges sju kulturråd, Kristina Rennerstedt, som är inne på sitt tredje år i Washington. Där engagerar hon bland mycket annat svenska artister till ambassadens House of Sweden.

Läs intervjun med Kristina Rennerstedt

E-boksstödet utvecklas i Sverige

Internationellt sett upptar e-böckerna en ökande del av bokförsäljningen, men i Sverige sker e-bokshandeln fortfarande i blygsam skala. – Det är viktigt att det skapas ett brett utbud av e-bokslitteratur, säger Andreas Åberg, handläggare på Kulturrådet.

Läs mer om e-boksstödet

KULTURRÅDET I MEDIA

Kultur – en angelägenhet för alla?
22/04-14, 07:00
TILLGÄNGLIGHET Människor med funktionsnedsättningar går inte lika ofta på kulturaktiviteter som andra. De utövar också mindre kultur än andra. Skälet är bristande tillgänglighet. Nu kräver riksdagen krafttag.
Källa: Norrbottens Kuriren
Kulturpengar även nästa år
19/04-14, 09:00
KÄVLINGE. Kulturrådet har återigen beviljat Kävlinge kommun pengar till Skapande skola.
Källa: Lokaltidningen Alvesta
För, med och av – tillgängligheten inom kulturen
17/04-14, 15:01
Öppen utfrågning om tillgänglighet inom kulturen. Vid utfrågningen presenteras rapporten "För, med och av – en uppföljning av tillgänglighet inom kulturen" som tagits fram på uppdrag av kulturutskottet.
Källa: SVT Nyheter
Kultur- och idrottsministern åker bokbuss med fotbollsstjärnor
16/04-14, 10:28
Den 22 april följer Lena Adelsohn Liljeroth med på en tur på Bokbussen med fotbollsspelarna Marta Vieira da Silva och Caroline Seger. Tillsammans åker de till ungdomsträningar och lånar ut böcker.
Källa: Kulturdepartementet - Regeringen
Header logo