Foto: Emanuel Hägglund

Rivstart för Kulturrådet
i Almedalen

Kulturrådet rivstartade på måndagskvällen med programpunkten De konst(iga) svenskarna, i samarbete med Svenska institutet. I ett fullsatt tält på Donnergatan trängdes över hundra åhörare. Den första av Kulturrådets 17 programpunkter i årets upplaga av Almedalen hade internationell prägel.

Vad tycker omvärlden om oss svenskar och vår kultur? Hur har Sverigebilden förändrats på sistone? Är Sverige fortfarande förebild när det gäller jämställdhet, öppenhet och miljöfrågor exempelvis?

Panelen bestod av människor som levt och arbetat många år utomlands; bland andra författaren Håkan Nesser som bott i New York och London, Inga-Britt Ahlenius som arbetat i Kosovo och som internrevisor för FN och utrikeskorrespondenten Alice Petrén som också var kvällens moderator. Seminariet inleddes av Svenska institutets generaldirektör Annika Rembe och avrundades av Kerstin Brunnberg, styrelseordförande Kulturrådet.

Kulturrådets fullmatade seminarieprogram fortsätter onsdag och torsdag i Bildstenshallen på Gotlands museum. Under parollen Kulturens roll för människan och samhället ryms teman som bildning, kreativitet och yttrandefrihet.

Onsdagen den 3 juli startar programmet med seminariet Vem hinner tänka, där bland andra ärkebiskopen Anders Wejryd deltar. Samma eftermiddag kan man lyssna till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth tankar om kulturens kraft.

Aftonbladets krönikör Katrine Kielos inleder torsdagen med att hålla i samtalet Humanist ja visst! och dagen avslutas med Farlig kurva där näringsliv, politiker och forskare belyser den minskade läsningen. Däremellan går det att fördjupa sig i ämnen som fristäder, digitalisering och kulturhuvudstadsåret 2014 och mycket mer.

– En nyhet för i år är att vi samverkar med många andra myndigheter och organisationer, säger Cecilia Eriksson, projektledare för Kulturrådet i Almedalen. I stort sett alla programpunkter är resultat av ett nära samarbete med exempelvis Statens medieråd, Svensk scenkonst, Umeå2014, Sida, Svenska institutet och UR.

Header logo