Logotype för Sveriges deltagande vid bokmässan i Bologna 2013.

Illustratörerna utvalda
till Bolognamässan

Idag presenterades de 30-tal illustratörer som är utvalda att representera Sverige på världens största barnboksmässa i Bologna i mars 2013. Bland de kända namnen finns exempelvis Anna-Clara Tidholm, systrarna Lisen och Emma Adbåge, Sven Nordqvist och många andra av Sveriges samtida barnboksillustratörer. Åldersspannet är stort, från Ilon Wikland född 1930 till Clara Dackenberg född 1987. En tredjedel av illustratörerna är födda på 80-talet, vilket visar på en god återväxt för den svenska bilderboken.

– Det är en stor ära för den svenska illustratörskåren att Sverige bjudits in som hedersgäst till den 50-årsfirande barnboksmässan, säger Andreas Berg, illustratör och talesperson för juryn. Svenska bilderböcker håller sedan mer än ett sekel absolut världsklass.

Sverige är hedersgäst i Bologna den 25–28 mars 2013. Barnboksmässan i Bologna är världens största barnboksevenemang, där förlag från 66 länder ställer ut. Kulturrådet har det övergripande ansvaret för Sveriges medverkan där det övergripande temat är barns rätt till kultur; Children´s Right to Culture.

En jury bestående av tio personer har valt illustratörerna som tillsammans ger en bred bild av svensk samtida illustration. I juryn har bland annat forskare, förläggare och illustratörer ingått. Utgångspunkten för juryns urval har varit barnperspektivet och urvalet innefattar de senaste 20 åren med betoning på de senaste åren. Av 80 namn valdes 31 slutligen ut. Till utställningen produceras en omfattande utställningskatalog, som presenteras på mässan.

KONTAKT

Eva Ottosson
Projektledare
Telefon: 08-519 264 24
eva.ottosson@kulturradet.se

Nina Andersson Tallec
Illustratörsutställning
Telefon: 08-519 26 432
nina.andersson.tallec@kulturradet.se

Helene Oljons
Pressekreterare
Telefon: 08-519 264 25
E-post: helene.oljons@kulturradet.se

Header logo