Lena Adelsohn-Liljeroth. Foto: Stefan Tell

Invigning av barnboksmässan

Illustrators Café fylldes av folk när Duccio Campagnoli, ordförande för mässan, inledde invigningen av den femtionde barnboksmässan i Bologna. På scenen fanns både Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och Kulturrådets generaldirektör Kennet Johansson som välkomnades varmt.

Sverige har tidigare hedrats vid en ceremoni i Rådhuset, där Bologna stad även välkomnade två nya hedersmedborgare, bägge med anknytning till mässan.

– Vi hoppas att det här utbytet kommer att fortsätta vid andra tillfällen, sade Alberto Roncchi, kulturborgarråd i Bologna. Sverige har mycket kunskap inom film, litteratur och kultur som vi gärna samarbetar kring och utbyter kunskap.

Lena Adelsohn Liljeroth betonade i sitt tal alla barns behov av böcker och litteratur för att få en rik barndom. Hon uttryckte även oro över den bristande läsförmågan hos ungdomar och den betydelsen det bland annat kan ha för samhället och demokratin.
– Idag är en unik dag eftersom Sverige är hedersgäst vid bokmässan. Jag vill tacka både mässan och Bologna stad som bjudit hit oss. Under mina snart sju år som kulturminister ser jag som min viktigaste uppgift att arbeta för barn och ungas rätt till kultur, avslutade hon.

Kennet Johansson avslutade med att betona hur viktigt den här mässan är för Sverige och svenska barnböckers plats i världen. Dessutom passade han på att gratulera Bologna stad för att under 50 år ha lockat de främsta barnboksförfattare och illustratörer till sin stad.

Efter alla välkomnande tal bjöd juryns ordförande Andreas Berg in till en rundvandring på mässan bland de svenska utställarna.

Header logo