Svensk och italiensk barnboksbransch möts i Rom

Den 8 november möts svensk och italiensk barnboksbransch i Rom. Kulturrådet, Svenska institutet och Sveriges ambassad i Rom står värdar för ett möte som ska stimulera intresset för svenska barn- och ungdomsböcker i Italien. Bakgrunden till evenemanget är att Sverige är hedersgäst vid den stora internationella bokmässan i Bologna 2013, vilket blir en omfattande internationell satsning på barn- och ungdomslitteratur från svenskt håll.

- Mötet ger en försmak av vad Sverige har att erbjuda inför Bologna 2103, men skapar även uppmärksamhet och nya kontakter mellan förlag, litterära agenter, översättare och media, säger Eva Ottosson, Kulturrådets projektledare för Sverige i Bologna 2013. För att nå framgångar internationellt är det fantastiskt om svensk bransch och myndigheter kan samverka och arbeta mot konkreta mål.

- Den framstående och progressiva barn- och ungdomslitteratur vi har i Sverige skapar förtroende och nyfikenhet världen över, säger Daniel Gustafsson, projektledare på Svenska institutet. Vi bygger på en stark tradition av respekt för barn och jag tror att det är vad som lockar internationellt och det säger även något om det svenska samhället.

Deltar från svensk sida gör Alfabeta, Bonnier Carlsen, Grand Agency, Natur och Kultur, OLIKA förlag samt Rabén & Sjögren. Dessutom ger Åsa Warnqvist från Svenska barnboksinstitutet en bred överblick över svensk barnlitteratur idag och Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) presenteras. Italienska förlag som medverkar i mötet är bland andra Feltrinelli, Salani, Donzelli, Iperborea och Giannino Stoppani. Dessutom medverkar flera översättare från italienska till svenska samt italienska journalister och bloggare.

”YES- Children’s right to culture” är devisen för Sverige som hedersgäst i Bologna, ett projekt som samordnas av Kulturrådet. Evenemanget i Rom är del av den svenska Bologna-satsningen, men även av litteraturmånaden november i den särskilda Främjarkalender för kulturella och kreativa näringar som genomförs under året av svenska utlandsmyndigheter och Svenska Institutet.

Header logo