Sverige hedersgäst vid bokmässan i Bologna 2013

Barns och ungas rätt till kultur blir det bärande temat när Sverige är hedersgäst på väldens största barnboksmässa i Bologna den 25-28 mars 2013.

– Nu börjar det omfattande planeringsarbetet, säger Kulturrådets  projektledare Eva Ottosson. Vi kommer att visa svensk barnkultur ur ett brett perspektiv med programpunkter som spänner över flera konst- och kulturyttringar. I fokus står barns och ungas läsning.

Kulturrådet ansvarar sedan tio år tillbaka för världens största pris inom barn- och ungdomslitteratur, Litteratur priset till Astrid Lindgrens minne (ALMA). Priset tillkännages varje år i Bologna.
– Nu får vi ytterligare en möjlighet att främja barns och ungas läsning internationellt. Vi är väldigt glada över möjligheten att representera Sverige som hedersgäst och temaland, säger Kennet Johansson, generaldirektör på Kulturrådet.
 
Barnboksmässan i Bologna är den viktigaste arenan internationellt för barn- och ungdomslitteratur. Det svenska programmet kommer att innehålla seminarier och aktiviteter med svenska författare och illustratörer både på själva mässan och i Bologna stad. Sverige presenterar samtidigt en stor utställning över samtida svensk illustration.

– Vi ser fram emot ett utökat samarbete med Kulturrådet. Tillkännagivandet av ALMA-pristagaren är en av mässans höjdpunkter. Vi är mycket förväntansfulla inför 2013-års program då vi får möjlighet att lära oss mer om svensk barn- och ungdomslitteratur, säger Roberta Chinni, ansvarig för Bolognamässan.

Header logo