Foto: Stefan Tell.

Program på bokmässan
25-28 mars

Måndag 25 mars

14.45-15.15 The Toca Boca Story
Digital café
Hur man stimulerar till utforskande och fantasifull lek genom digitala leksaker. Paulina Modlitba Söderlund, Community Manager, Toca Boca.

15.00-15.45 Upside down (Sottosopra)
Illustrators café
Presentation av Hamelins utställning med svenskan samtida illustratörer på Bolognas arkeologiska museum. 

15.00-15.30 Varför ska man läsa översatta böcker?
Translators café
Moni Nilsson samtalar med sin italienska översättare Laura Cangemi om vad som händer med texten, om det finns sådant som inte går att översätta och vad man gör då.

16.30-17.15 Toppmöte för läsambassadörer
Authors café
Sveriges läsambassadör Johan Unenge samlar sina kollegor Sioban Parkinson och Niamh Sharkey från Irland och Alison Lester och  Boori Monty Pryor från Australien, i ett samtal kring metoder för att öka barns läsning.
Moderator: Cay Corneliusson, Kulturrådet.

Tisdag 26 mars

09.30-10.15 Den svenska illustratörsutställningen: Tradition och förnyelse
Illustrators café
Den nutida svenska bilderboksillustrationen är resultatet av en lång tradition. Möt juryns talesperson Andreas Berg, tidigare professor i illustration på Konsfack och illustratörerna Ann Forslind, Sara Lundberg och Karin Cyren, representanter för olika generationer av illustratörer i ett samtal kring svensk bilderboksillustration då, nu och i framtiden.

10.30-11.00 Pernilla Stalfelt om Alla barns rätt och Toleransboken
Illustrators café 
Pernilla Stalfelt är känd för sitt arbete med svåra teman  med Dödenboken, Bajsboken, Kärleksboken och nu senast Alla barns rätt och Toleransboken. Hör henne berätta om sitt arbete med dessa frågor, och hur hon låter barn vara med i skapandet.
Moderator: Ylva Lagercrantz Spindler, Kulturrådet

11.15-12.00 Berätta mig!
Illustrators café
Ulf Stark och Anna Höglund pratar om sitt pågående gemensamma arbete med en bilderbok och om berättelsens kraft och betydelse. Om att bli verklig  både genom att berätta och genom att få en historia berättad för sig.
Moderator: Ylva Lagercrantz Spindler, Kulturrådet

12.00-12.30 Sandvargen!
Illustrators café
Den populära trilogin om Sandvargen har väckt läslusten till liv hos många barn. Författaren Åsa Lind och illustratören Kristina Digman berättar om hur karaktären växte fram, och hur de ser på barnperspektivet i text och bild.
Moderator: Åsa Warnqvist, barnlitteraturforskare

12.40 Tillkännagivande, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne
Illustrators café
Mottagning i ALMA: s monter 30/C5 efter tillkännagivandet.

16.30-17.15 Kollektivt berättande – vägen till framgång?
Authors café
Möt Cirkelns författare Sara Elfgren Bergmark  och Mats Strandberg,  och författaren Martin Widmark  och illustratören Helena Willis som gjort LasseMaja-serien i ett samtal kring hur de arbetar med att skapa berättelserna tillsammans. Cirkeln och Eld och serien om LasseMajas detektivbyrå finns utgivna i över 25 länder.
Moderator: Ylva Lagercrantz Spindler, Kulturrådet.

Onsdag 27 mars

10.00-12.30 How to make reading a pleasure – exempel från svenska bibliotek
Sala Ouverture
Seminarium för bibliotekarier om bibliotekstjänster och läsfrämjande för barn och unga I Italien och Sverige. Cay Corneliuson, Kulturrådet.
Arrangeras av Associazione Italiana Biblioteche (Italienska biblioteksförbundet), Associazione Italiana Editori (Italenska förläggarföreningen), Nati per Leggere (Born to Read) och Bologna Book Fair.

11.00-12.00 About creating children’s books in Sweden – vägen från idé till bok
Sala Preludio
Om och för barnboksförfattare och illustratörer, en diskussion om arbetsvillkor, samarbeten och möten med läsare.  
Moderator: Lennart Eng, Svenska Tecknare
Arrangeras av BUS Författatförbundet och Svenska Tecknare

14.00 -14.45 From Storytelling to Digital
Digital Café
Om berättelser från förr och av idag och om vad digitala media innebär för berättande. Vad betyder den digitala utvecklingen för läsaren? Linus Feldt, VD Filimundus, app-tillverkare sedan tidigt 90-tal i samtal med Lena Kåreland, professor Uppsala Universitet.
Moderator: Ylva Lagercrantz Spindler.

15.30 pm-15.15 En presentation av A Testa in Su – Heads up Stockholm and Bologna
Illustrators Café
Hamelins artist-in-residence program med Emma Adbåde Bologna och Cristina Peiropan.

16.30 -17.15 How to design a child
Illustrators Café
Presentation av Svenska tecknares utställning på Manica Lunga om hur barn porträtterats i svenska bilderböcker genom historien. En diskussion tillsammans med Italienska tecknarförbundet. 

Torsdag 28/3

10.00-10.45 Får man skriva så här för ungdomar?
Illustrators café 
Möt Jenny Jägerfeld och Ingrid Olsson, författare till varsin novell i HET, en samling av specialskrivna erotiska noveller för ungdomar. Boken innehåller noveller som korsar gränser och ifrågasätter gamla  värderingar om sexualitet, med främsta syfte att underhålla, och väcka positiva känslor av lust.  Jenny och Ingrid samtalar med sin förläggare Anna Danielsson Levin om att skriva för ungdomar, om tabubelagda ämnen, och att byta perspektiv.
Moderator: Anna Danielsson Levin, förläggare på Gilla böcker.

Header logo