Steneby konsthall.

Nio svenska organisationer får EU-stöd

Europe Grand Central är ett av nio projekt med svensk medverkan som får stöd som samarbetsprojekt inom ramen för Kreativa Europa. Konstkooperativet Not Quite i Fengersfors är projektledare och ska tillsammans med sex andra europeiska organisationer ”putta Europa från misstänksamhet till nyfikenhet”. Projektet har fått EU-stöd om 200 000 euro.

 – Det är fantastiskt kul, säger projektledaren Marcus Haraldsson om beskedet. Vi har jobbat för det här i flera år och äntligen får vi komma igång att samarbeta med kollegor över hela Europa.

Projektet utgår från metodiken Bordr; ett kreativt utforskande av gränskorsningar som Marcus sedan fem år utvecklat med den amerikanske datautvecklaren Christo de Klerk och flera andra. Huvudpartner är nätverket Trans Europe Halles med medlemmar i 28 europeiska länder.

Insamlingen av gränshistorier från lokala målgrupper görs hos projektpartners i Sverige, Tyskland, Polen, Grekland, Italien och Frankrike och gestaltas förutom digitalt också i teater, design, hantverk, gatukonst, workshops, utbyten och kamerautlåning. Utvecklingen av metoder för deltagande är en central del av projektet.

Tre svenska organisationer ingår i de större samarbetsprojekt som har fått Kreativa Europa-stöd. Stockholms konstnärliga högskola deltar i projektet NE©XT Accelerator, Lunds stad och Trans Europe Halles i projektet Creative Lenses och Upplands Väsby kommun i Follow the Vikings.

Utöver Not Quite och Trans Europe Halles ingår ytterligare fyra svenska organisationer i mindre samarbetsprojekt. Sveriges Radio AB deltar i projektet Rostrum+, Upplev Botkyrka AB/Subtopia i projektet Circus Arts and Street Arts Circuit, Staffan Björklunds teater i projektet Puppet Nomad Academy IV och Föreningen Littfest i projektet Other Words – Literary Circuit for Small and Minority Languages.

Det var hård konkurrens om EU-medlen och endast 80 ansökningar av totalt 603 kunde beviljas stöd. Av 127 ansökningar om stöd till större samarbetsprojekt var det 16 projekt som fick dela på drygt 23,4 miljoner euro. Hela 476 ansökningar om mindre samarbetsprojekt togs emot, varav 64 projekt fick sammanlagt knappt 12 miljoner euro i stöd.

Header logo