Bild på barn och lerfigurer

EU-kommissionen uppmärksammar Historieberättarnas samarbetsprojekt

Vad händer när barnen får berätta genom egna bilder? EU-kommissionen uppmärksammar projektet Stoytelling without borders som den svenska organisationen Historieberättarna projektleder, där unga flyktingar får experimentera med videoanimation och illustration för att berätta sina historier.

I projektet Stoytelling without borders får unga flyktingar möjlighet att berätta sina historier genom film och illustration. Med stöd från filmexperter får barnen hjälp att berätta sina historier, bortom språk och bakgrund. De får bland annat göra egna lerfigurer och med olika tekniker inom rörlig bild berätta vad de varit med om, på helt egna sätt. Många av filmerna blir både starka och berörande.

Storytelling without borders är ett samarbetsprojekt inom Kreativa Europa som drivs i samarbete med humanitära organisationer i Sverige,

Grekland och Danmark. Målet är att nå så många barn och unga flyktingar som möjligt och skapa möjligheter för dem att uttrycka sig.

-Vårt mål är att överbrygga språkliga barriärer genom historieberättande genom bilder och film. Vi säger aldrig till barnen vad deras berättelser ska handla om, vi låter dem uttrycka vad de vill – det kan vara en dröm, ett minne och en fantasi, säger Anusha Caroline Andersson, grundare av Historieberättarna.

Projektet bedrivs på olika orter i Sverige och i Grekland och pågår till december 2018.

Header logo