Projekt i fokus: ”Aerowaves bygger internationella karriärer och vi ser det hända”

Dansplattformen Aerowaves erbjuder en internationell scen för nyetablerade koreografer ‒ med stöd från Kreativa Europa. Dansens Hus i Stockholm är nybliven medlem.

‒ Vi vill vara modiga i det vi presenterar. Aerowaves klickar in i det!
Annelie Gardell är teaterchef och konstnärlig ledare för Dansens Hus i Stockholm. Första kontakten med nätverket Aerovawes fick hon redan 2013 när hon arbetade som konstnärlig ledare på Norrlandsoperan i Umeå och sökte intressanta samarbetsparter inför kulturhuvudstadsåret. Resultatet blev att plattformens festival Spring Forward 2014 hölls i Umeå.
‒ Det blev en språngbräda för oss. Vi kunde presentera nya koreografer med ovanliga framträdanden som annars aldrig kunnat komma till Umeå!

När Annelie Gardell lämnade Umeå för Dansens Hus tog hon kontakterna med sig och nu har Dansens Hus varit medlem i Aerowaves sedan i september 2017.

Varje år väljer representanter för Aerowaves 41 samarbetspartners ut 20 koreografer på väg att etablera sig ‒ ”The Aerowaves 20”. De får uppmärksamhet för sina verk och en scen att framföra dem på hos någon av nätverkets medlemmar. Verken skickas in i form av 15-45 minuter långa videofilmer. Omkring 500 filmer brukar det bli, av vilka ett hundratal av olika skäl sorteras bort. Sållningen sker under ett koncentrerat tredagarspass där varje medlemsland har en röst. Det kräver en del jämkning, inte minst eftersom Sverige har en medlem till, Malmöbaserade Dansstationen. Det berättar Frida Grassman, producent på Dansens Hus och som deltog i den senaste uttagningen.

‒ Man befinner sig i en loop med 500 dansuppsättningar. Det är spännande!

Ibland blir skillnader i kultur och värderingar tydliga inom nätverkets medlemmar, vilket visar sig inte minst under uttagningarna. Senast var det verket ”Reck” av Boti Seva, en koreograf med rötter i hiphopen: En grupp manliga dansare rör sig som en stam över scenen och pendlar mellan kaos och självorganisering. Verket delade juryn i två halvor, berättar Frida Grassman. I slutändan kom det ändå med bland de 20.

En del av utvalda koreograferna får också chansen att presentera sina föreställningar på nätverkets Spring Forward Festival. Den ges varje år i en ny europeisk stad och bjuder på omkring tvåhundra olika framträdanden under tre dagar. Senast var det danska Aarhus, liksom Umeå i samband med Kulturhuvudstadsåret. Värdorganisation var nätverksmedlemmen Bora Bora. I mars 2018 blir det Sofia, Bulgarien, där organisationen Derida Dance står värd.

Redan i slutet av november 2018 kunde Dansens Hus välkomna sin första gästkoreograf inom ramen för ”The Aerowaves 20”:  Pere Faura och hans verk ”Striptease” som utforskar den förföriska relationen mellan publik och artist.

En oplanerad följdeffekt av nätverket är de samarbeten som uppstår, både mellan de utvalda koreograferna och mellan koreografer och de olika samarbetsparterna i nätverket.
‒ De bjuds in till gästspel och deltar i residencies. De bygger sina internationella karriärer tack vare plattformen och vi ser det hända!


Bristen på platser att producera på samt scener att uppträda på gör nätverksarbetet extra viktigt inom dansen, påpekar Annelie Gardell.
‒ Dansens hus, som är Sveriges största dansscen, har inget eget danskompani. Vi producerar inget själva. Däremot har vi kompanier i residens och vill gärna vara medverkande i nätverksbyggande för koreografer och kompanier.
‒ Vi är stolta över att kunna presenta detta ‒ att vi har en internationell scen för oetablerade koreografer!

Fakta

Aerowaves har 41 medlemmar och är en av 9 plattformar som finansieras genom Kreativa Europa 2017‒2020. Stödet från Kreativa Europa uppgår till 500 000 euro vilket är 80 procent av budgeten.

Plattformen driver flera verksamheter:

En gång om året arrangerar Aerowaves festivalen Spring Forward i någon europeisk stad.

Dance across Europe presenterar 20 nyetablerade koreografer på scener hos plattformens medlemmar.

Springback Academy är ett mentorprogram för nyetablerade danskritiker.

Springback är en digital publikation som ger fördjupning kring The Aerowaves 20. 

Audiences är ett program för att stimulera publikutveckling hos plattformens medlemmar.

Header logo