Från utställningen Spare Time på Bildmuseet (bildserie av Brice Bourdet). Foto: Mikael Lundgren

Inblick i EU-projekt: Bildmuseets två EU-projekt

Bildmuseet har precis gått in i ett nytt EU-finansierat projekt, efter att ha avslutat ett tidigare samarbete mellan europeiska konstmuseer.
Det bästa med Spare time, som var mitt första EU-projekt, är nog att jag fått koll på konstscenen i Prag, Sofia och Riga och har träffat museikollegor och konstnärer som jag aldrig skulle ha träffat annars. En liten ny värld har liksom öppnats, säger Sofia Johansson på Bildmuseet i Umeå.

Spare time leddes från Nationalgalleriet i Prag och Bildmuseet var en av fyra parter. Temat var fritidens och fritidsaktiviteternas betydelse i människors tillvaro. De medverkande museerna producerade var sin utställning och katalog. Även konstnärsutbyten och workshops för högstadie- och gymnasieungdomar ingick. Kontakterna som projektet ger är, enligt Sofia, bland det viktigaste.
 Ett tips är att man inte bara ska jobba, utan också komma ihåg att göra roliga saker och lära känna varandra. Vi ville också hinna visa våra gäster Umeå och stadens konstliv. Jag vet att Spare time har gett ringar på vattnet för de konstnärer som var med.

Bildmuseet ser EU-projekten som en möjlighet att förmera det man gör.
 Vi försöker gå in i projekt som ligger i linje med det vi ändå vill göra. Med hjälp av EU-stödet kan vi få in en extra dimension, genom att till exempel kunna ha råd med resor för konstnärer från Europa.

Bildmuseet har precis påbörjat nästa projekt, Contemporary Self-Portraits, som leds av Åbo konstakademi och fick EU-stöd i år. Även här rör det sig om konstpedagogik och meningen är att tillsammans utveckla metoder för att arbeta med självporträtt.
Det här blir verkligen fortbildning för alla inblandade. Alla organisationer är väldigt erfarna och duktiga inom sina områden, säger Sofia.

 Första träffen är jättemycket värd för att kunna vara med och påverka projektets utformning och hinna prata igenom vad var och en egentligen vill. Vi hade möjlighet att göra en gemensam workshop i Finland redan innan vi skickade in ansökan, så vi har redan kommit en bra bit på väg.

Spare time - Utopias on the Verge of Commonness beviljades 125 605 euro i stöd för samarbetsprojekt (programområde 1.2.1) inom EU:s kulturprogram år 2009. Nationalgalleriet i Prag var projektledare.  Museum For Bulgarian Visual Arts i Sofia och Latvian National Museum of Art i Riga fanns också med i projektet.

Contemporary Self-Portraits beviljades i år 200 000 euro i stöd för samarbetsprojekt. Projektledare är Åbo konstakademi (inom Åbo yrkeshögskola). I övrigt medverkar Konstakademin i Tallinn, National College of Art and Design i Dublin och International Summer School of Photography (ISSP) i Riga.

Header logo