Bokjuryn skapar läslust - Kulturradet

Bokjuryn skapar läslust

I veckan avslöjades vilka böcker som blivit framröstade till vinnare i Bokjuryn. Nästan 36 000 barn och unga i Sverige har röstat fram sina favoritböcker av nyutgivna böcker. I år ökade antalet röstande för femte året i rad. Bokjuryn är ett av Sveriges största och äldsta läsfrämjande projekt.

Bokjuryn är en nationell omröstning där barn och unga upp till 19 år varje år röstar fram sina favoritböcker i årets utgivning. Vinnande böcker utses i kategorierna Bilderböcker, Kapitelböcker 6–9 år, Kapitelböcker 9–12 år, Ungdomsböcker, Serier samt Faktaböcker.

De senaste 15 åren har mellan 29 000 och 57 000 barn per år deltagit i omröstningen. Läsfrämjande aktiviteter kopplade till Bokjuryn pågår på skolor och bibliotek under hela året. Bokjuryn finansieras av Kulturrådet och drivs av Barnens bibliotek och Kultur i Väst.

Bland bilderböckerna dominerar djuren som huvudkaraktärer. I kategorin Kapitelböcker 9–12 år är det mysterier som fortsätter att dominera. Lättlästa böcker är välrepresenterade på årets topplistor.

–  Det verkar helt klart som om lättläst är en trend, något som tilltalar många olika slags läsare, säger Tove Eriksson, projektledare för Bokjuryn.

Läs mer om vinnarna i Bokjuryn på www.bokjuryn.se.

 

KONTAKT

Nina Frid
Handläggare
Telefon: 08-519 264 02
nina.frid@kulturradet.se

Header logo