Skådespelare i föreställningen Männen med rosa triangel. Fotograf: Märta Thisner.

Krigets rosa trianglar på Riksteatern

Riksteatern i Hallunda utanför Stockholm sätter upp ”Männen med rosa triangel”. Föreställningen bygger på boken med samma namn av österrikaren Josef Kohout. Ett självbiografiskt verk från 1972 om homosexuella i nazisternas läger.

Föreställningen kopplar ett vittnesmål från ett av de mörkaste kapitlen i Europas historia till strömningar i vår egen tid. Bakom produktionen står den konstnärliga trion bakom ”No tears for queers” och ”Järnnatt” – regissören Mårten Andersson, dramatikern och skådespelaren Mattias Brunn och kostymören och scenografen Daniel Åkerström-Steen. Tillkommit har också dansaren och koreografen Marcus Baldemar. 

Josef Kohouts bok ”Männen med rosa triangel” är baserad på författarens tid i koncentrationslägren Sachsenhausen och Flossenbürg från 1939 fram till krigsslutet 1945. Boken kom senast ut i nyutgåva 2013 och är en berättelse om förföljelse, överlevnad, hopp och kärlek i nazisternas koncentrationsläger. Bokens titel syftar på den rosa tygbit som homosexuella tvingades bära i fångenskap.

Eftersom grunden till nazisternas förföljelse, homosexualitet, i många europeiska länder betraktades som ett brott och en abnormitet långt efter krigsslutet blev överlevarna dubbelt straffade. Många nekades ersättningar och upprättelse, företeelser som tillföll andra grupper. När Kohouts bok kom ut första gången 1972 var det bara ett år efter homosexuella handlingar strukits som brott ur österrikisk lag. I Sverige betraktades homosexualitet som psykisk störning fram till 1979.

Föreställningen görs i samarbete med RFSL och Forum för levande historia. Föreställningen turnerar runt om i Sverige fram till den 16 maj 2016.

Header logo