Filmhuset, foto: Mark Standley Svenska Filminstitutet

Panelsamtal och queer-film i Stockholm

Cinemateket i Stockholm arrangerar ett samtal om lesbiska filmroller den 22 april. Kan erfarenhet av att leva som homosexuell snarare kunna ses som en merit än ett hinder inom rollsättning och skådespelaryrket – oavsett roll?

Samma dag inleds också en serie hbtq-filmer från Latinamerika.

På sistone har fler och fler lesbiska rollfigurer dykt upp i storfilmer och dramaserier. I historiska produktioner görs inte längre omskrivningar, utan lesbiska personer får vara lesbiska även i filmatiseringar, och vi ser allt mer komplexa skildringar av kvinnor.

I filmens barndom kunde kvinnor spela män, män spela kvinnor och i princip allt var tillåtet på vita duken. Men med realismens och kanske framförallt moralismens intåg i filmmediet förändrades detta. Hur ser det ut nu, runt 80 år senare?

Ett samtal hålls mellan Rikard Wolff och Sofia Ledarp, Ellen Jelinek och Liv Mjönes – som alla tre gjort lesbiska roller.  I panelen finns också Eva Johansson och Louise Löwenberg samt Anna-Lena Efverman.

Mer queer!

Den 22 april blir det också queerfilm och queerfilmsquiz i Filmhuset när Cinemateket inleder en serie med HBTQ-filmer från Latinamerika. De flesta av filmerna i serien har aldrig tidigare visats i Sverige.

Läs mer på Filminstitutets webbplats

Header logo