Ryôji Arai och Philip Pullman – 2005 års pristagare

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne år 2005 tilldelas den japanske illustratören Ryôji Arai och den brittiske författaren Philip Pullman.

Juryns motivering är:

” Ryôji Arai (Japan) är en bilderbokskonstnär med en alldeles egen lyskraft: djärv, fräck och oförutsägbar. Hans bilderböcker utstrålar värme, lekfull glädje och en oförvägen spontanitet som på samma gång appellerar till barn och till vuxna. Färgen löper genom hans händer på ständigt nya äventyr i ett närmast musikaliskt flöde. Det är poetisk och lödig berättarkonst för barn, som lockar dem att själva måla och berätta”.

”Philip Pullman (Storbritannien) är en mästerlig berättare i en mångfald av genrer – från historisk roman och fantasy till social realism och dråplig parodi. Med uppfinningsrikedom, språklig briljans och psykologisk blick skapar han och utforskar egna världar utan att förlora fokus på här och nu. Genom sina färgstarka gestalter står han på den unga människans sida, ifrågasätter auktoriteter, förkunnar humanism och kärlekens kraft och behåller sin optimistiska tro på barnet i de mörkaste situationer”.

Pressbilder och mer information om pristagarna finns på litteraturprisets webbplats www.alma.se och pristagarna egna websidor www.office303.co.jp:16080/ryoji-arai och www.philip-pullman.com. På litteraturprisets webbplats finns pressmaterial tillgängligt även på engelska, franska, japanska, spanska och tyska. Biobibliografi bifogas.

H.K.H. Kronprinsessan Victoria delar ut priset vid en ceremoni på Skansen i Stockholm den 25 maj 2005. Prisceremonin är öppen för allmänheten.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA – Astrid Lindgren Memorial Award) har instiftats av den svenska regeringen och det är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Priset på 5 miljoner kronor (ca USD 730 000 eller 545 000 Euro) delas ut årligen till författarskap, illustratörskap och läsfrämjande insatser i Astrid Lindgrens anda. Syftet med priset är att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteraturen i världen samt att på global nivå främja barns rättigheter. Litteraturpriset administreras av Statens kulturråd.

Förra årets pristagare var den brasilianska författaren Lygia Bojunga. År 2003 tilldelades priset författaren Christine Nöstlinger från Österrike och illustratören och författaren Maurice Sendak från USA.

Kontakt:
Larry Lempert
Juryns ordförande
Tel: +46 (0)70 463 12 20
E-post: larry.lempert@kultur.stockholm.se

Anna Cokorilo
Litteraturprisets kanslichef
Tel: +46 (0)70 602 51 15, +46 (0)8 519 264 00/08
E-post: anna.cokorilo@alma.se

Helene Komlos Grill
Litteraturprisets informatör
Tel: +46 (0)73 360 46 94, +46 (0)8 519 264 00/06
E-post: helene.komlos.grill@alma.se

Per Svenson
Presschef Kulturrådet
Tel: +46 (0)70 397 76 80, +46 (0)8 519 264 00/49
E-post: per.svenson@kulturradet.se

RYÔJI ARAI

Japansk bilderbokskonstnär, född i Yamagata 1956 och bosatt i Tokyo. Konstutbildad vid Nipponuniversitetet. Har en stor och varierad bilderboksproduktion bakom sig – pekböcker, nonsensbilderböcker, folksagobilderböcker och poetiska bilderböcker – såväl tillsammans med andra författare som med egna texter. Har även arbetat med reklam, tidskriftsillustration och scenkonst. Han har belönats med en rad priser i hemlandet och utomlands för sina bilderböcker: debutantpriset Fourth Choice i Japan 1986, stora illustratörspriset för nya konstnärer 1990, förlaget Shogakkans barnbokspris 1997 för Uso tsuki no tsuki (”Lögnernas månad”), Special Award vid bokmässan i Bologna 1999 för Nazo nazo no tabi (”En resa med gåtor”) tillsammans med Chihiro Ishizu och bilderboksklassen i bokförlaget Kodanshas 31:a årliga pris för Mori no ehon (”Skogens bilderbok”, 1999) tillsammans med poeten Hiroshi Osada.

Jag tänkte att det måste finnas en förhoppning om att solen går upp någonstans i din text. Och så illustrerade jag denna förhoppning.

Ryôji Arai i samtal med poeten Akira Ono i Spoon, dec. 2004.

PHILIP PULLMAN

Brittisk författare, född i Norwich, England, 1946. Philip Pullman är mest känd för sin fantasytrilogi His Dark Materials (Den mörka materian), men hans författarskap inrymmer många olika genrer. Pullman förnyar fantasylitteraturen radikalt genom att introducera en mångfald av främmande världar och låta det goda och det onda vara tvetydiga. Hans historiska Sally Lockhart-serie, utspelar sig i det viktorianska England och presenterar en ung kvinna med sällsynt styrka och självständighet – egenskaper som även kännetecknar hans andra hjältinnor, inte minst Lyra i His Dark Materials. Pullman har även skrivit samtidsrealistiska ungdomsromaner samt skickligt åter-berättat och parodierat flera berömda sagor. I alla sina genrer förenar han mästerligt berättande och stark psykologi. Han har tilldelats ett stort antal utmärkelser och som första barnboksförfattare någonsin, the Whitbread Book of the Year Award 2001.

INFORMATION

Bilder på pristagarna:
www.alma.se

Header logo