Samverkan ger ensemble för ny musik

En ensemble för samtida konstmusik och barockmusik - det blir resultatet när Norrbottens läns landsting tillsammans med Luleå och Piteå kommuner och med stöd av Kulturrådet storsatsar på ny och gammal musik. Initiativet presenterades vid en presskonferens i Luleå på onsdagen.

– Vi har länge haft beredskap för att kunna bidra ekonomiskt till en ensemble för ny musik, sade Kulturrådets generaldirektör Kristina Rennerstedt vid presskonferensen. När nu detta initiativ tagits av kommuner och landsting i Norrbotten är det därför extra roligt att kunna vara med.

Ensemblen är en utveckling inom Norrbottens kammar- orkester och för de sammanlagt sex miljoner kronor det hela beräknas kosta under det första året ska man anställa nio musiker som får sin hemvist i Piteå. Där får ensemblen tillgång till den moderna tekniska utrustning med bland annat inspelningsstudio som finns på Musikhögskolan. Musikerna kommer också periodvis att arbeta som lärare vid högskolan och dessutom vara en del av Piteå Kammaropera.

Kristina Rennerstedt framhöll att bakom Kulturrådets beslut att stödja utvecklingen av ensemblen med två miljoner kronor ligger en övertygelse om att den kommer att hålla den allra yppersta konstnärliga kvaliteten. Men också vetskapen om att finansiering och huvudmannaskap är löst på ett bra sätt.

– Det är så här kulturpolitiken ska fungera. Staten följer med när kommuner och landsting satsar. Att nu en ensemble under ledning av en av landets mest framstående dirigenter - Petter Sundkvist - får möjlighet att ägna tid och kraft åt att utveckla och levandegöra den nya musiken kommer att få stor betydelse för musiker, tonsättare och publik över hela landet, sade Kristina Rennerstedt.

Header logo