Utlandsturnéer och gästspel med svenska artister

Kulturrådet har fördelat 641 500 kronor i stöd för internationellt kulturutbyte. Sammanlagt 27 grupper och organisationer har fått bidrag för att antingen turnera i andra länder eller för att bjuda in artister och/eller seminariedeltagare inom olika konstområden. Sammanlagt 11 musikgrupper får stöd för gästspel i olika delar av världen: The Knife, The Electrics och Andreas Petterson Quintet ska turnera i USA, Stockholms Saxofonkvartett och Råmantik gästspelar i Ryssland medan Fredrik Norén Band och The Gothenburg Combo åker till Indonesien och Malaysia respektive Kina. Tape, The Tiny, Christian Kjellvander och Promoe turnerar i olika delar av Europa.

Inom teaterområdet har sju ansökningar prioriterats. Flera av dem gäller barnteater. Teater Tre deltar med en föreställning i festivalen Africa Theatre Festival for Children i Kamerun och Dockteatern Svarta Katten deltar i festivaler i Spanien respektive USA. Profilteatern bjuder in Dave Smith från teatergruppen Arts in Motion för att bl.a. samarbeta kring en barnteaterföreställning. Strindbergs Intima Teater har bjudit in The Actors Studio från New York med två uppsättningar samt seminarier och workshops.

På dansområdet får Dansstationen stöd för ett gästspel med två föreställningar i Vilnius tillsammans med Embla Dans och Teater. Charlotte Engelkes gästspelar i Berlin och Glasgow. Inkonst i Malmö bjuder in den ryska gruppen Derevo och Avart Dans och Rörelse bjuder in tre dansare från Berlin för en gemensam produktion som ska framföras på Fylkingen i Stockholm.

Hela listan med beviljade bidrag

Ytterligare information:
Louise Thurén, handläggare
Telefon: 08-519 264 26
E-post: fornamn.efternamn@kulturradet.se

Per Svenson, presschef
Telefon: 08-519 264 49, 070-397 76 80
E-post: fornamn.efternamn@kulturradet.se

Header logo