Prisutdelning och pristagarvecka med Sonya Hartnett

I samband med utdelningen av 2008 års Litteraturpris till Astrid Lindgrens minne arrangerar Kulturrådet en pristagarvecka i barnbokens tecken. Pristagarveckan arrangeras 25 maj - 1 juni. Årets pristagare, 40-åriga Sonya Hartnett från Australien, är i Sverige under hela veckan. Prisceremonin äger rum på Skansen den 28 maj.

Under pristagarveckan arrangeras en rad intervjuer med pristagaren, möten med skolelever, föreläsning för riksdagsledamöter, pristagarföreläsning på Kulturhuset i Stockholm m.m. Dessutom medverkar Sonya Hartnett i den internationella Astrid Lindgren-konferensen i Vimmerby den 30 maj samt framträder i ett extrainsatt evenemang med LitteraLund i Lund den 31 maj.

Prisceremonin den 18 maj startar kl. 18.00 på Sollidenscenen på Skansen och är öppen för allmänheten. Priset delas ut av H.K.H. Kronprinsessan Victoria i närvaro av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth som tillsammans med den svenska artisteliten hyllar pristagaren och barnboken. Medverkar gör Adam Tensta, Peter Jöback, Andreas Johnson, Abalone Dots, Mando Diao och Peter Asplund Quartet. Kvällens konferencier är Kattis Ahlström. Prisutdelningen sänds direkt i SVT2.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (Astrid Lindgren Memorial Award) har instiftats av den svenska regeringen och är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Priset på fem miljoner kronor delas årligen ut till författare, illustratörer, berättare och/eller läsfrämjande insatser i Astrid Lindgrens anda. Syftet med priset är att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteraturen i världen samt att på global nivå främja barns rätt till kultur. Litteraturpriset administreras av Statens kulturråd. 

Header logo