Sverige temaland på bokmässan i Belgrad

Sverige är temaland på bokmässan i Belgrad den 25-31 oktober. Under rubriken GLASOVI ŠVEDSKE, Röster från Sverige, presenteras ett stort antal svenska författare.

– Att Sverige är utvalt som temaland är ett uttryck för svensk litteraturs starka ställning i Serbien. Det stora utbudet av svenska böcker på serbiska beror bland annat på pigga förlag och duktiga översättare. Men den största anledningen är förstås den svenska litteraturens höga kvalitet, säger Helen Sigeland på Kulturrådet.

Barnlitteraturen kommer att vara extra synlig på mässan. De som deltar i seminarier och workshops är Zulmir Becevic, Åsa Lind, Sven Nordqvist, Pernilla Stalfelt, Ulf Stark, Martin Widmark och Helena Willis. Kitty Crowther, årets pristagare till Astrid Lindgrens minne, deltar också för att markera vikten av god barnlitteratur i alla länder.

Andra medverkande är Helena Henschen, Steve Sem-Sandberg och Ulf Peter Hallberg. Alla tre presenterar nyutkomna böcker i serbisk översättning. Författarna Ola Larsmo, Gellert Tamas, Ulrika Knutson och Maria Sveland deltar i seminarier kring aktuella samhällsfrågor som yttrande- och pressfrihet och jämställdhet. Poeten Lina Ekdahl läser egna dikter och medverkar i workshops för ungdomar om poesi. Ett stort antal evenemang äger rum på kulturella scener utanför mässan.

Programmen genomförs i samarbete med Sveriges ambassad i Belgrad, Svenska institutet och IKEA som står för design och inredning av montern. 


Ytterligare information

FÖR YTTERLIGARE INFORMATION

Slavica Marković-Sandić, Culture, Media and Information Officer Sveriges ambassad
Telefon: +381(0)11 20 69 237

Helene Larsson, Kulturråd Sveriges ambassad
Telefon: +381(0)11 20 69 235, mobil: +381(0)63 393 811

Helen Sigeland, Kulturrådet
Telefon: +46-76 540 10 33

Helene Oljons, pressekreterare Kulturrådet
Telefon: 08-519 264 25
fornamn.efternamn@kulturradet.se

BILDER FRÅN BOKMÄSSAN

Header logo