Under hösten har Kulturrådets referensgrupp haft den nya förordningen att förhålla sig till och arbetet med fördelningen är nu avslutat. Från och med nu måste tidskrifter för att få stöd vända sig till ”en allmän publik med kulturdebatt i vid mening och/eller huvudsakligen ge utrymme för analys och presentation inom kultur och konstarter”.
– Vi anser att den nya definitionen ger oss utrymme att arbeta efter den grundläggande principen att kultur- och samhällsdebatt inte låter sig skiljas åt utan snarare kan betraktas som varandras förutsättningar, säger Gunilla Kindstrand, ordförande i referensgruppen för kulturtidskrifter. Generellt för vår bedömning gäller att det inte enbart handlar om vad som behandlas, utan än mer om hur det görs.
För att komma ifråga för stöd ska tidskriften innehålla fördjupning, analys och vara produkt av ett tydligt redaktionellt arbete. Behovet av stöd till utveckling och förnyelse hos etablerade kulturtidskrifter balanseras mot vikten av att släppa in nya aktörer för att främja dynamik i sektorn.
– Kvalitetsgranskningen syftar i grunden till att främja kulturell pluralism och internationellt samspel, att stödja konstnärligt skapande och ge plats för konstens förmåga att gestalta och bryta mönster, säger Gunilla Kindstrand.
Den nya förordningen hävdar också att tidskriften inte behöver visa förlustsiffror för att vara berättigad till stöd, vilket innebär att betydligt fler tidskrifter har rätt att söka stöd från Kulturrådet.