Idag tillkännages årets mottagare av ALMA-priset

Klockan 13.00 idag tillkännages 2011-års mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. ALMA-priset är världens största barn- och ungdomslitteraturpris och i år var fler kandidater än någonsin nominerade.  Presskonferensen i Vimmerby direktsänds till den pågående internationella barnboksmässan i Bologna, Italien och kan även följas via webbplatsen.

Traditionsenligt tillkännages ALMA-priset i Vimmerby, Astrid Lindgrens barndomsstad. Det är juryns ordförande Larry Lempert som annonserar årets pristagare från Kulturcentrumet Näs. Juryns presentation av pristagaren livesänds också.

I år var 175 kandidater från 62 länder över hela världen nominerade. Priset delas ut till författare, illustratörer, muntliga berättare eller läsfrämjare och prissumman är på fem miljoner kronor. Syftet med priset är att öka intresset för barn-och ungdomslitteratur i världen. Priset ska också stärka barns rättigheter på global nivå. En expertjury utser pristagarna som nomineras av institutioner och organisationer från hela världen. 12 personer ingår i juryn som består av författare, litteraturvetare, illustratörer och bibliotekarier.

Litteraturpriset administreras av Kulturrådet.

ALMA-priset har delats ut åtta gånger och förra året gick det till den belgiska illustratören Kitty Crowther. 2009 fick Tamerinstitutet, en läsfrämjandeorganisation i Gaza och på Västbanken priset.

Header logo