Benny Fredriksson och Martin Borgs.

Nya styrelseledamöterna börjar jobba

– När jag fick uppdraget väckte det irritation hos vissa, det gjorde mig glad. Jag hoppas att några här också är irriterade på mig. Det borgar för bra diskussioner i styrelsen. Det sa dokumentärfilmaren Martin Borgs när han tillsammans med Benny Fredriksson, chef för Stockholms stadsteater, mötte Kulturrådets styrelse och medarbetare på torsdagen. Båda är nytillträdda ledamöter i styrelsen.

Efter avslutat mandat 2010 lämnar flera ledamöter Kulturrådets styrelse. Martin Borgs och Benny Fredriksson är de två första nya ledamöterna som valts in.
– Maktväxling är alltid bra. Nya erfarenheter och perspektiv berikar diskussionen i styrelsen, sa Kerstin Brunnberg, styrelsens ordförande.

Benny Fredriksson växte upp i Midsommarkransen under 50- och 60-talen i ett hem utan referenser till litteratur, teater eller konst. Samtidigt genomsyrades skolan av ett klimat av att alla kan bli allt. Det lade grunden för hans engagemang i samhälle och kultur.
– De som läst böcker verkade drabba livet medan de andra blev drabbade av livet.

Genom skolan fick han uppleva teater.
– När jag såg Tillståndet av Kent Andersson och Bengt Bratt 1972 visste jag att jag ville bli skådespelare.

Efter studier vid Statens scenskola arbetade han som skådespelare under 1980-talet och gick över till att regissera under 1990-talet.
– Jag var en hygglig skådis men tyckte att det fanns för få hyggliga regissörer så jag tog mitt ansvar, berättade han leende.

I styrelsearbetet vill han bland annat kunna diskutera förändringar av gamla system.
– Jag vill bidra till att institutioner som tappar sin konstnärliga nivå och kontakten med publiken ska kunna läggas ner. De ska inte finansieras som via autogiro, utan kunna ge plats åt något nytt, dynamiskt, sa Benny Fredriksson.

Martin Borgs är har nyligen flyttat från Stockholm till Garpenberg i Dalarna där han bor med familj och sex utrotningshotade Dala pälsfår. För fem år sedan lämnade han partipolitiken och Moderaterna, där han bland annat arbetat som presschef, för att försörja sig som dokumentärfilmare.
– Att främja kultur i hela landet kommer jag att verka för.

Han beskriver sig som folkrörelsebarn från Sågmyra, en liten ort mellan Falun och Leksand.  Fostrad i Bengt Göranssons nykterhetsrörelse har han sina tidigaste minnen från NTO-lokalen. Han minns också känslan av att komma hem från biblioteket med kassarna fyllda av böcker.

Samuel Becketts Sällskap fick honom i tonåren att ställa sig de eviga frågorna om vad det är att vara människa. Samtidigt introducerades han i idéhistoria och fick ett djupt intresse för sofismen. Hans ledord i livet är hämtade från Protagoras; ”Människan är alltings mått”.
– Den principen kommer att forma mitt styrelsearbete. Den ger utrymme för många tolkningar, åsikter måste brytas mot varandra.

De nya styrelseledamöterna bedyrade också att barns- och ungas rätt till kultur har hög prioritet i deras arbete.

Header logo