Rekordmånga kandidater till världens största barn- och ungdomslitteraturpris

– Att tilldelas Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne är en sådan enorm upplevelse, säger den belgiska illustratören Kitty Crowther, som fick priset 2010. Den 29 mars riktas världens blickar återigen mot Vimmerby, Astrid Lindgrens barndomshem, då vinnaren av världens största barn- och ungdomslitteraturpris 2011 tillkännages.

I år är fler kandidater än någonsin nominerade, 175 kandidater från 62 länder står på nomineringslistan. Tidigare pristagare är berättigade att föreslå kandidater, och i årets nomineringsprocess har tre tidigare pristagare föreslagit kandidater; Banco del Libro (2007), Katherine Paterson (2006) och Kitty Crowther (2010).

För Kitty Crowther har det varit ett omvälvande år. Priset har inneburit att hennes böcker har kommit ut i nya utgåvor runt om i världen, hon har fått mängder av inbjudningar till publika evenemang och stor uppmärksamhet i internationell media.

– En fantastisk sak med priset är att när man kommer till litteraturfestivaler eller bokmässor så vet alla i princip redan vem man är. Jag behöver inte göra något! Människor vill träffa mig och prata med mig ändå. Överallt möter jag passionerade människor som brinner för barnlitteraturen.

Den 29 mars klockan 13 är det dags för tillkännagivandet av 2011 års mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

– Det finns så många värdiga vinnare, säger Kitty Crowther. Jag skulle vilja att det blir en vinnare som älskar livet, en sann humanist som Astrid Lindgren var.

Årets tillkännagivande sänds live från Vimmerby till den internationella barnboksmässan i Bologna och kan följas på www.alma.se.


Header logo