Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, Roberta Chinni, ansvarig för barnboksmässan i Bologna och Kulturrådets generaldirektör Kennet Johansson. Foto: Anna von Brömssen.

Sverige hedersgäst på barnboksmässan i Bologna

Sverige blir hedersgäst vid den internationella barnboksmässan i italienska Bologna i mars 2013. Det offentliggjorde Kulturrådet i dag vid en pressträff i Göteborg.

– Vi har fått en unik möjlighet att visa upp svensk barn- och ungdomslitteratur i ett internationellt sammanhang. Barns och ungas rätt till kultur är centralt i svensk kulturpolitik, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Barnbokmässan i Bologna är världens viktigaste internationella arena för barn- och ungdomsböcker. Kulturrådet, den myndighet som ansvarar för Sveriges deltagande, har i flera år samarbetat med Bologna i samband med tillkännagivandet av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

– Vi ansvarar för världens största barn- och ungdomslitteraturpris och nu får vi ytterligare en möjlighet att främja svensk litteratur samt barns och ungdomars läsning. Vi är mycket glada över att vara hedersgäst vid Bolognamässan, säger Kennet Johansson, generaldirektör på Kulturrådet.

Som hedersgäst presenterar Sverige en stor utställning om samtida svenska illustratörer. Urvalet kommer att göras av en jury tillsatt av Kulturrådet. I anslutning till utställningen planeras seminarier med svenska författare och illustratörer.

Satsningen inleds redan under 2012 års Bolognamässa, då Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne delas ut för tionde gången och firas med en jubileumsutställning. Under mässan tillkännages också 2012-års mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

Roberta Chinni, ansvarig för Bolognamässan:

– Vi ser fram emot ett utökat samarbete med Kulturrådet. Tillkännagivandet av pristagare har varit en av mässans höjdpunkter. Vi är mycket förväntansfulla inför 2013 års program då vi får möjlighet att se och lära oss mer om den svenska barn- och ungdomslitteraturen.

KONTAKT

Rebecka Svensén
Kanslichef, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne
Telefon: 08-519 264 10
rebecka.svensen@kulturradet.se

Helene Oljons
Pressekreterare, Kulturrådet
Telefon: 08-519 264 25
helene.oljons@kulturradet.se

Header logo