Två litteraturpristagare möts

De är illustratörer i samma ålder och har båda utsetts till mottagare av världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Men de kommer från olika världsdelar och har helt olika konstnärliga uttryck. Måndagen den 30 maj möter Shaun Tan, årets mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA), den belgiska illustratören Kitty Crowther, 2010 års pristagare.

Den 29 mars tillkännagavs att illustratören och författaren Shaun Tan från Australien är årets mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne;

– Naturligtvis är det en otrolig ära att bara komma ifråga för denna utmärkelse, för att inte tala om att vinna. Det ger mig paus att reflektera över mitt arbete i sin helhet i ett internationellt sammanhang, skriver Shaun Tan i en kommentar på sin webbplats.

För ett år sedan mottog den belgiska illustratören Kitty Crowther Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Sedan Kitty Crowther fick beskedet att hon var vinnare av världens största barn- och ungdomslitteraturpris har mycket hänt. Hennes böcker har kommit ut i nya utgåvor runt om i världen och hon har fått stor uppmärksamhet i internationell media.

– Jag har träffat journalister, TV, radio på en mängd platser i världen det senaste året. De är nyfikna på att veta mer om priset, men jag ser ofta ett ljus tändas i deras ögon under samtalets gång: Oj, barnböcker kan vara intressant!

Måndag den 30 maj kl. 15.00.
Riksdagsbiblioteket, Storkyrkobrinken 7A.
Öppet för alla, men begränsat antal platser. Fri entré. Samtalet är på engelska.
Moderator är kulturjournalisten och programledaren Gunilla Kindstrand.

För intervjuer med Shaun Tan under hans Sverigebesök och för ackreditering till arrangemangen under pristagarveckan, kontakta helene.andersson@alma.se eller 076-540 10 17.

Header logo