Stor satsning på scenkonst i USA

Nordic Cool är en nordisk festival för teater, dans, musik, visuell konst, litteratur, design och film på The Kennedy Center i Washington, D.C. som pågår mellan den 19 februari och den 17 mars 2013. Festivalen beskrivs som en av centrets absoluta höjdpunkter under året och kommer att visa kultur från de fem nordiska länderna samt Grönland, Åland och Färöarna.

Från Sverige medverkar bland annat Dramaten med uppsättningen Fanny och Alexander och GöteborgsOperans danskompani med tre verk: 32 variations av Örjan Andersson, Orelob av Kenneth Kvarnström och Your Passion is Pure Joy av Stijn Celis. I det musikaliska programmet ingår bland annat Kungliga Filharmonikerna, Kroumata, Midaircondo, GUSH och Skaran.

Festivalen har ett särskilt program inriktat på barn och unga, där bland annat Backa Teater deltar med Lille Kung Mattias i regi av Mattias Andersson. Föreställningen är baserad på en barnboksklassiker från 1920-talet med samma namn och har blivit en stor publiksuccé. Den tilldelades nyligen Svenska Teaterkritikens teaterpris för bästa barn- och ungdomsföreställning. Dessutom genomför Suzanne Osten workshops tillsammans med Kennedy Centers pedagogiska avdelning.

Inför Nordic Cool tar Kulturrådet tillsammans med Musikverket tillfället i akt att ytterligare synliggöra svensk scenkonst och musik på scenkonstmässan APAP (Association of Performing Arts Presenters) i New York den 11–15 januari. Kulturrådet samordnar representationen av scenkonsten. Musikverket samordnar aktörer inom musikområdet. 

KONTAKT

Elin Norquist
elin.norquist@kulturradet.se
Telefon: 08-519 264 59

Header logo