Från vänster: Habib Mousa, Naser Razazzi, Osman Adbulrahim (foto: Inaki Marconi), Ramy Essam (foto: Jonatan Svennered) och Safoura Safavi.

Best of Sweden

Vara Konserthus nya Artist In Residence, musikproducenten och låtskrivaren Andreas Unge, har samlat svenska världsmusiker i konserten Best of Sweden. Den ska turnera i Göteborg, Jönköping, Vara, Uppsala och Stockholm och stöds av bland andra Kulturrådet.

Andreas Unge.Repetitionerna av Best of Sweden är i full gång men Andreas Unge tar sig ändå tid att berätta om konserten och hur det hela började.
– Den här idén har jag gått och burit på i 15 år.

Genom Best of Sweden presenterar han fem musikikoner som bor i Sverige och som alla blivit stora i sina hemländer men som är relativt okända här. Det blir allt från brasilianska rytmer, kubansk timba, nordafrikansk gnawa till etiopisk funk och djangojazz.

Andreas Unge har ett stort intresse för andra kulturer och har rest mycket. Tanken på att det kunde finns världsstjärnor i Sverige som inte kommit fram här väcktes när han skulle arbeta på en konsert i Irak med en för honom okänd musiker som till vardags var apotekare i Uppsala.
– Tusentals människor trängdes och skrek i konserthuset och lika många stod utanför.

Efter den upplevelsen frågar han alltid taxichaufförer från andra länder om de känner till några duktiga artister och musiker som bor i Sverige. Genom åren har Andreas Unge samlat på sig många namn.

Han tycker inte om ordet segregation, men menar att det ser ut så i Sverige, att kulturlivet består av öar.
– Vi i Stockholms innerstad har ingen aning om kulturlivet i Kista.

Andreas Unge känner sig ganska restrött vilket passar bra när han nu fått möjlighet att förverkliga sin dröm med världskultur på hemmaplan. Best of Sweden hoppas han ska leda till att artisterna kan ge ut skivor, knyta nya kontaker och börja arbeta som musiker i Sverige.
– Musikerna har fantastiska livsöden. Det skulle gå att göra en dokumentärfilm om var och en. En av musikerna har till exempel suttit i fängelse i två år för sina låttexter.

Nästa idé som Andreas Unge vill genomföra som Artist In Residence är att föra samman en förbjuden orkester bestående av enbart kvinnliga musiker som spelar på för kvinnor förbjudna instrument.

Medverkande i Best of Sweden:

Naser Razzazi från Kurdistan som beskrivs som kurdernas motsvarighet till Bruce Springsteen. Osman Abdulrahim från Eritrea som är lika stor i sitt hemland som Elvis Presley i västvärlden. Safoura Safavi som sjunger förbjudna låtar från Iran. Ramy Essam som är en av den egyptiska revolutionens frontfigurer från Tahirtorget. Samt den assyrisk/syrianska ikonen Habib Mousa.

Konferencier är Alexandra Pascalidou som arbetar som journalist och sitter i styrelsen för Barnens Rätt i Samhället.

Turnéplan:

8 april Kulturhuset stadteatern Stockholm
9 april Uppsala Konsert & Kongress
10 april Vara konserthus
11 april Stora teatern Göteborg
12 april Spira Jönköping

Header logo