Om konstens villkor och yttrandefrihet

Med anledning av att Kerstin Brunnberg avgick som styrelseordförande för Kulturrådet vid årsskiftet 2014/2015 arrangerade Kulturrådet ett seminarium på temat konstens villkor och yttrandefrihet den 17 december i Filmhuset i Stockholm. Ingrid Elam, kritiker och Gunilla Kindstrand, chefredaktör för Hälsingetidningar var moderatorer.

Kulturrådets Generaldirektör Staffan Forssell hälsade alla välkomna till seminariet som därefter inleddes med ett samtal mellan Kerstin Brunnberg och Mats Svegfors, före detta styrelseordförande för Kulturrådet och före detta vd för Sveriges Radio. Samtalet ”Hur och vilken konst har påverkat mig – och har vi råd med den?” kretsade kring konstnärliga upplevelser och politik, samt om stödet till kulturtidskrifter. Kerstin Brunnberg beskrev förslaget om minskat stöd som en katastrof: ”Digitalisering i alla ära, men vi behöver dessa duktiga kulturskribenter som kan skriva texter. Det fria tänkandet är i farozonen”.

Därefter följde ett samtal mellan kulturminister Alice Bah Kuhnke och Kerstin Brunnberg om verktyg för yttrandefrihet och tolerans samt vilka effekter neddragningar i kulturbudgeten får på det offentliga samtalet.

Under samtalet ”Kvalitet, javisst, men vem håller i stämpeln?” medverkade Helena Wessman, konserthuschef för Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören, Carolina Frände, konstnärlig chef för Kulturhuset Stadsteaters barn- och ungdomsscen i Skärholmen, Suzanne Osten, grundare och konstnärlig ledare Unga Klara samt Daniel Boyacioglu, poet.

Därefter framförde Daniel Boyacioglu och Ana Diaz en sång till Dawit Isaaks ära, med Moh Denebi på gitarr.

Sista delen av seminariet handlade om ”Att ge rum åt förbjuden konst – fristadssystemet”.  Medverkade gjorde Fredrik Elg, projektledare Malmö stad, Elnaz Baghlanian kansliansvarig för Svenska PEN och redaktör för Dissidentbloggen, Nasrin Madani, fristadsförfattare och Helge Lunde, executive director ICORN.

Kerstin Brunnberg avslutade med orden: ”Håret har rest sig på mitt huvud hela tiden idag.”

Header logo