Cirkus och samtida scenkonst i rampljuset

Kulturrådet arrangerar två viktiga samtal under Scenkonstbiennalen 2017 i Norrköping. Samtalen belyser cirkusens framtid i Sverige, och vart den samtida scenkonsten är på väg.

Den 23–28 maj går Scenkonstbiennalen av stapeln och hela Scensverige möts under några intensiva dagar i Norrköping. Kulturrådet arrangerar två seminarier och kommer under de två första dagarna ha ett bemannat informationsbord tillsammans med Konstnärsnämnden, Kulturbryggan och Musikverket.

Uppdrag cirkus
23 maj 2017, kl. 15:00–15:45
Scenkonstbiennalen, Louis De Geer Konsert & Kongress, Norrköping.

Samtal om cirkusens framtid och möjligheter. Vilka strukturer finns och vilka behöver skapas för att en konstnärlig idé ska nå sin publik? Kulturrådet kartlägger just nu situationen för den professionella samtida cirkusen och de offentliga insatserna på området.

Inledning Jochum Landin, Kulturrådet
Linda Beijer, ordförande Manegen
Lars Wassrin, kulturutvecklingschef Finspång kommun
Kajsa Giertz, teaterchef Helsingborgs stadsteater
Moderator: Cecilia Malmström Olsson, kulturskribent

Scen Konst Praktik: en spaning
24 maj 2017, kl. 13:00–13:45
Scenkonstbiennalen, Louis De Geer Konsert & Kongress, Norrköping.

Vi upplåter scenen till en koreograf, en regissör och en filosof. Vad intresserar dem inom scenkonsten idag? Vilken är deras samtida konst?
I ett informellt samtal reflekterar de inbjudna konstnärerna kring var den samtida scenkonsten är på väg idag, formellt, politiskt, socialt etc. Vilken konst och vilka konstnärer inspirerar eller ger nya infallsvinklar och vilka eventuella normer, konventioner eller trender vill de att deras konst ska bryta med.

Inledning Julia Sundberg, Kulturrådet.
Zoë Poluch, dansare och koreograf
Anna Pettersson, regissör, teaterchef och doktorand vid Stockholms konstnärliga högskola
Moderator: Josefine Wikström, konstkritiker, skribent och doktor i filosofi med fokus på performance

Scenkonstbiennalen är Sveriges största festival för scenkonst. Den äger rum vartannat år och arrangeras av Scensverige (f.d. Teaterunionen), med stöd av bland annat Kulturrådet. I år sker biennalen i samarbete med Östgötateatern/Scenkonstbolaget i Östergötland och Upplev Norrköping.

Header logo