Ung scen, foto: Anna von Brömssen

Kulturrådet på Bokmässan 2017

Bokmässan är nu slut för i år. På Ung scen erbjöd Kulturrådet och våra samarbetsparter ett 60-tal programpunkter om barns rätt till kultur, läslust och allas lika värde. I vårt Twitter-flöde och på Facebook ser du rapporteringen från de fullspäckade dagarna.

Programmet på Ung scen genomsyrades av aktuella ämnen i barn- och ungdomslitteraturen. Nya böcker och aktuella ämnen diskuterades. Det handlade om allt från integration, mediekonsumtion, sorgebearbetning, filosofi för barn, sex och politik till skräck och mysterier.

Författarmöte mellan den prisbelönta nordsamiska författaren Ann-Helén Laestadius och Cristino Wapichana från den brasilianska indianstammen Wapichanai.

Ann-Helén Laestadius, Cristino Wapichana, Hampus Nessvold, Helena Bross, Johan Unenge, Martin Widmark, Inti Chavez Perez, Sara Bergmark Elfgren, Mats Jonsson och Eva Susso var några av de författare som framträdde på scenen.

Kulturrådets Ung scen.

Regissören Suzanne Osten pratade om film som demokratiskt verktyg i skolan, tv-profilen Alex Hermansson visade hur du läser bok och tränar samtidigt och David Mohseni berättade om sin bok som skildrar hans flykt till Sverige. 

Yonas Habteab (i mitten) lyckades fly över Medelhavet via Malta, Danmark och Sverige. Han är den verkliga personen bakom serieantologin Gränslöst mod av serietecknaren Henri Gylander (t h).

Vi lyfte fram spännande läsfrämjarprojekt och publiken på mässan fick möjlighet att lära sig mer om exempelvis Bokstart, family literacy, biblioterapi och Barn- och ungdomsbokskatalogen. Publiken mötte internationella gäster som illustratören och tidigare ALMA-pristagaren Kitty Crowther och den hyllade ungdomsförfattaren Jennifer Niven.

Författaren Sara Bergmark Elfgren, tecknaren Karl Johnsson i samtal med konstnären Nina Hemmingsson.

Programmet för Ung scen finns på Bokmässans webb. I Kulturrådets Twitter-flöde och på Facebook kan du se rapporteringen från de olika programpunkterna.

Kulturrådets monter och Ung scen.

Författarna och "Anne på Grönkulla"-fansen Maria Turtschaninoff, Elisabeth Östnäs och Helena Dahlgren med moderatorn Ylva Lagercrantz Spindler.

Header logo