Marjam Tally.

Nästan 3,5 miljoner kronor i bidrag till samverkan med komponister

I vårens omgång av bidraget till samverkan med komponister har Kulturrådet beslutat att fördela 3 471 000 kronor. Söktrycket med ansökningar med kvinnliga komponister har gått ned något jämfört med i fjol, andelen av de som sökt är nu 37,5 procent; andelen beviljade ansökningar med kvinnor är 43 procent.

Bidraget fördelas två gånger om året och är till för att stimulera beställningar av nya musikverk och anställningar av komponister inom utvecklingsprojekt.

Bidraget kan sökas av fria teater-, dans- och musikgrupper, regionala och lokala dans-, musik-, musikdramatik- och teaterinstitutioner, länsmusikorganisationer och arrangörer.  Det kan också sökas av vissa aktörer av kulturpolitiskt intresse som är upptagna i Kulturrådets regleringsbrev.

För att regionala institutioner för teater, dans och musik ska beviljas bidrag ska kostnaderna för komponisten ha medfinansiering. Ett riktmärke för regionala institutioner är att den totala kostnaderna för komponisten ska ha minst 30 procent regional medfinansiering. Sedan Kulturrådet förtydligade detta riktmärke har söktrycket från regionala institutioner blivit något lägre, vilket märks i denna sökomgång.

Malmö Live Konserthus beviljas bidrag för samverkan med Staffan Storm som ska skriva för Malmö Symfoniorkester, Musik i Dalarna för Ylva Skog som skall skriva för Dalasinfoniettan och Västmanlandsmusiken för Mirjam Tally som ska skriva för Västerås Sinfonietta. Göteborgs Symfoniker beviljas medel för två samverkansprojekt, för Tobias Broström och Britta Byström.

Av beviljade samverkansprojekt som vänder sig till barn och finns bland annat Weberkvartetten för samverkan med Johan Söderman Bohlin, NorrlandsOperan för Monica Dominique, Ravaillac Musik och Teater för Lena Willemark och Ahmad al Khatib och Art How för Gustaf Nygren.

Bland nya aktörer som för bidrag finns firma Johan Arrias för samverkan med Nomi Epstein, Hanna Hartman och Michael Pisaro i ett internationellt samverkansprojekt. Deras projekt befinner sig i gränslandet mellan komposition och improvisation.

Vårdnässpelen i Linköping är en annan ny aktör som beviljas bidrag, för samverkan med komponisten Lina Järnegard som ska skriva ett musikdramatiskt verk.

Avalon Music Consort är ytterligare en ny aktör som får bidrag, för den sydkoreanska komponisten Nicky Sohn. Hon ska komponera kammarmusik till Lövstavbruks Kammarmusikfestival 2017.

YTTERLIGARE INFORMATION

Magnus Lemark, handläggare
Telefon 08-519 264 58
magnus.lemark@kulturradet.se

Helene Oljons, pressansvarig
Telefon 08-519 264 25
helene.oljons@kulturradet.se

Header logo