Nya styrelseledamöter i Kulturrådets styrelse

Kulturrådet fick nyligen en ny styrelse. I styrelsen finns fyra helt nya ledamöter: Artisten Malena Ernman, verkställande direktören Kjell Englund, författaren Aris Fioretos samt professorn Ann-Sofie Köping Olsson.

Malena Ernman är en internationellt erkänd artist inom opera, jazz, musikal och pop. Malena Ernman är medlem av Kungliga Svenska Musikaliska Akademien och hon bär titeln hovsångerska. Hon har bland annat erhållit medaljen Litteris et Artibus från Kung Carl XVI Gustaf och Stockholms Stads hedersmedalj S:t Erik.


Kjell Englund  har bland annat  varit biträdande produktionschef vid The Banff Centre, Theatre Arts i Kanada och musik- och operachef för Norrbottensmusiken. Han är sedan 2009 VD och konstnärlig ledare för NorrlandsOperan i Umeå. Kjell Englund sitter i styrelsen för Svensk Scenkonst samt Kultur och Näringsliv och är jurymedlem i Nano Opera Competition i Moskva, Armel Opera Competition i Budapest, Musikförläggarnas pris och Grammisjuryn.


Aris Fioretos är författare och professor i estetik. Fioretos var kulturråd vid Svenska ambassaden i Berlin 2003-2007 och är sedan 2011 en av vicepresidenterna i Tyska akademin. Han skriver regelbundet i Dagens Nyheter.


Ann-Sofie Köping Olsson är lektor i företagsekonomi vid Södertörns högskola i Stockholm.  Hon arbetar på Institutionen för samhällsvetenskaper och är inriktad mot organisation och ledarskap. 2003 disputerade hon vid Stockholms universitet på en avhandling om kreativitet och relationer i ett konserthus. Ann-Sofie Köping Olssons forskning handlar främst om kulturpolitikens påverkan på konstnärliga organisationer.


Kulturrådets styrelse från 2 februari 2017:

Generalsekreteraren Ulrika Stuart Hamilton (ordförande)
Verkställande direktören Kjell Englund
Artisten Malena Ernman
Författaren och professorns Aris Fioretos
Geneneraldirektören Staffan Forssell
Högskolelektorn och forskaren Ann-Sofie Köping Olsson
Överdirektören och nationalekonomen Bo Netz
Professorn Anna Sparrman
Professorn och konstnären Måns Wrange

YTTERLIGARE INFORMATION:

Helene Oljons, pressekreterare
Telefon 08 519 264 25
helene.oljons@kulturradet.se

Header logo