Bild på verket Medusa av smyckekonstnären Marine Dominiczak. Foto: Marine Dominiczak

Sök bidrag för kulturexport

8 maj är sista dag för att söka bidraget för kulturexport som vi fördelar tillsammans med Tillväxtverket. Konsthantverkscentrum är en av de aktörer som fick stöd i förra omgången för att kunna ställa ut svensk smyckeskonst i Paris.

Bidraget för kulturexport riktar sig till aktörer inom litteratur och dramatik, scenkonst samt bild- och formkonst, och går att söka för att delta i mässor, festivaler, biennaler och andra mötesplatser som bidrar till internationaliseringen av svensk konst och kultur.

Smyckekonst i vandringsutställning

Konsthantverkscentrum kommer att använda bidraget för fraktkostnader i samband med att smycketriennalen European Triennial of Contemporary Jewellery når Paris i oktober.

– Vi är en liten organisation med små ekonomiska muskler, så samarbeten är A och O för oss för att kunna arbeta internationellt. Allt som sker utöver vår löpande verksamhet arbetar vi med i projektform. För att kunna delta i triennalen har exportbidraget varit helt nödvändigt, säger Mari-Louise Franzén, verksamhetsledare på Konsthantverkscentrum.

Triennalen anordnas vart tredje år och varje gång blir två länder inbjudna för att delta tillsammans med smyckekonstnärer från Belgien, det land där triennalen startade. Denna gång är det Sveriges och Frankrikes tur. Nytt för denna gång är att triennalen är en vandringsutställning. Först ställdes konsten ut i Mons i Belgien, därefter blev det Sveriges tur. Fram till 13 maj går triennalen att se på Gustavsbergs konsthall utanför Stockholm. Och i oktober är det dags för Ateliers D’art De France i Paris.

Inspiration och idéer

Mari-Louise Franzén menar att det finns en stor efterfrågan hos organisationens medlemmar när det gäller att delta i internationella samarbeten, seminarier, mässor och utställningar. Möten med konsthantverkare från olika länder ger inspiration och nya idéer berättar hon.

– Vår förhoppning är givetvis att det internationella arbetet ska ge ringar på vattnet för den enskilda konsthantverkaren – förmedling och att skapa nytta är ett av våra viktigaste uppdrag. För ett par år sedan deltog vi till exempel på en mässa i Paris och det ledde till att en av våra anslutna konsthantverkare fick en gallerist i Italien.

Sista året av tre

Utöver Konsthantverkscentrum har tre andra aktörer inom bild- och formkonst fått bidrag för kulturexport i den senaste fördelningen. Flera litteraturprojekt har också fått stöd för verksamhet riktad till barn och unga, och fem svenska aktörer har fått stöd för att delta i den internationella dansmässan Tanzmesse i Düsseldorf, Tyskland, i slutet av augusti.

I år är sista året av tre som vi fördelar bidraget för kulturexport för litteratur och dramatik, scenkonst samt bild- och formkonst tillsammans med Tillväxtverket. Totalt fördelar vi en miljon kronor under 2018.

Header logo