Khaled Harara. Foto: Joakim Roos

Tysta aldrig din inre röst

I år är det 250 år sedan tryckfrihetsförordningen kom till. Khaled Harara, musiker, är den sjunde oberoende krönikören i Kulturrådets serie som uppmärksammar att det fria ordet i år fyller jämnt.

Vad innebär egentligen yttrandefrihet? Var kan jag hitta den? Hur känns det att kunna tala för det man tror på utan att vara rädd för att straffas? Och har jag egentligen yttrandefrihet om jag inte känner mig fri inuti?
 
Logotype: Fritt ord 250.Jag heter Khaled Harara, men mitt namn är inte viktigt, det är bara ett namn som min familj har valt åt mig. Jag är man, och det är vad Naturen har valt åt mig. Jag är muslim, jag är palestinier, jag är och jag är och jag är. Hur många val har jag inte kunnat göra, hur många beslut har fattats åt mig över mitt huvud? 
 
Jag föddes i exil, jag reste tillbaka till mitt hemland och levde i exil, och i dag har jag flytt från den exilen bara för att leva i en annan exil.
 
Som palestinier vet jag inte vad frihet egentligen är. Ockupationsmakten har ockuperat allt, de har ockuperat vår mark och vår himmel och omringat oss från alla håll.
 
Jag har levt 23 år av mitt liv i Gaza city, en konflikt där allting styrs av ockupationsmakten, samhället, familjen, traditionerna, religionen, den smutsiga politiken och vapnen. Jag levde på en plats där yttrandefriheten måste anpassas och formas för att passa det andra vill höra.
 
Om du höjer rösten mot den israeliska ockupationen blir du arresterad vid första bästa checkpoint, eller också får du stora problem när du vill flytta från en stad till en annan. Din familj utsätts för samma svårigheter, bara för att du har sagt det du sagt.
 
Om du yttrar åsikter om religionen, oavsett om det är för eller emot, som skiljer sig från det som är allmänt accepterat anses du vara emot gud. Det räcker för att du ska bli misshandlad och kanske dödad. Det finns tydliga exempel i Saudiarabien, Pakistan, Afghanistan och flera andra länder i Mellanöstern.
 
Om du har en avvikande åsikt och vågar yttra den hamnar du i konflikt med hela samhället, din egen familj, dina vänner och många fler. Hur många flickor har inte dödats bara för att de har sagt att de vill vara oberoende, eller för att de har valt att leva sina liv som de själva vill? Jag skulle kunna skriva tusen artiklar och det skulle inte räcka till för att beskriva hur samhället formar oss och formar om vårt sätt att tänka och tala. Du har bara två valmöjligheter – den första är att fortsätta vara en del av samhället och acceptera verkligheten som den är, den andra är att sätta dig upp emot det och ta konsekvenserna: isolering, bestraffning, ensamhet och att kanske tvingas lämna ditt hem.
 
De som kritiserar den egna regeringen hamnar i fängelse: journalister, politiker, artister, musiker, vuxna och tonåringar. Välkomna till Mellanöstern – här blandas statsskick med religion till helt omänskliga system.
 
Jag vet egentligen inte vad yttrandefrihet innebär, men jag kan berätta vad livet har lärt mig: Tysta aldrig din egen inre röst. Om du gör det finns det som är du inte längre kvar, då blir du bara ännu en länk i kedjan. Lura inte dig själv att tro att du har fel, bara därför att din åsikt skiljer sig från andras. Om du inte kan säga högt vad du tycker eller känner, säg det tyst för dig själv inne i huvudet och i hjärtat och fortsätt upprepa det. Universum bygger på frihet, oavsett vilken sorts frihet jag talar om här.
 
Jag heter Khaled Harara. Det är mitt namn därför att min familj hade friheten att välja det åt mig, jag är man därför att Naturen*Gud valde fritt, jag är den jag är i dag därför att ödets fria vilja ledde in mig på den här vägen samma dag jag föddes.
 
Jag är en av länkarna i en kedja av frihet. Yttrandefriheten är en av länkarna i min egen frihetskedja och om jag förlorar den kommer kedjan att gå förlorad, länk efter länk.

Khaled Harara

Bakgrund

Under 2016 samordnar Kulturrådet och Kungliga biblioteket uppmärksammandet av att Sveriges Tryckfrihetsförordning skrevs på för 250 år sedan. Förordningen stärker inte bara det fria ordet utan också offentlighetsprincipen med sin transparens och meddelarfrihet. Samtidigt firar också Sveriges Yttrandefrihetsgrundlag 25 år.

Under året lyfter Kulturrådet fram det fria ordet och rätten till konstnärlig frihet i den ordinarie verksamheten, samt gör specifika satsningar i samverkan med Kungliga biblioteket och andra myndigheter.

Från och med december 2015 till och med december 2016 har Kulturrådets nyhetsbrev gästkrönikörer som alla är väl orienterade i frågor om konstnärlig frihet, det fria ordet och den okränkbara rätten till att uttrycka sig fritt genom konsten.

Header logo