Bild på Sara Mannheimer som bidrar med en nyskriven text i den nya novellsamlingen. Sara Mannheimer utkom nyligen med boken av Urskilja oss. Foto: Carla Lomakka

EU:s litteraturpris firar tio år

I år är det tio år sedan EU:s litteraturpris delades ut för första gången. För att uppmärksamma jubileet har EU-kommissionen valt att i år låta priset ta formen av en tävling. Alla de 108 författare som fått priset har bjudits in för att skriva var sin novell på temat ”en europeisk berättelse”. En av de 36 författare som antog uppdraget var Sara Mannheimer som 2012 fick EU:s litteraturpris för sin roman Handlingen (Wahlström och Widstrand).

De nyskrivna novellerna finns nu samlade i en bok som går att läsa och ladda ned kostnadsfritt via litteraturprisets hemsida. Tre vinnare kommer att utses bland författarna som bidragit till novellsamlingen och det sker genom:

  • Att en professionell jury utser en vinnare.
  • Att Europaparlamentet röstar fram en vinnare.
  • En omröstning på nätet där allmänheten kan gå in och rösta på sitt favoritverk. Omröstningen är öppen till och med 21 oktober.

De tre vinnarna kommer att presenteras vid en ceremoni under bokmässan i Wien i november i år. I samband med detta kommer också en författare få ett särskilt omnämnande kopplat till kulturarv, eftersom 2018 är utsett till Europaåret för kulturarv.

Bland författarna som bidragit med texter finns Sara Mannheimer som skrivit novellen Gästerna. Andra författare är den isländske författaren Ófeigur Sigurðsson som fick priset 2011 för romanen Jon (Mál og menning).
EU:s litteraturpris delas ut inom ramen för Kreativa Europa och organiseras av Europeiska förläggarföreningen (The Federation of European Publishers), Europeiska bokhandlarföreningen (The European and International Booksellers Federation) och Europeiska författarkongressen (The European Writers Council).

Header logo