Levande historia med barn, Jamtli Foto: Tina Stafrén

Jämtländskt museum hyllas i ny rapport

Samtidigt som kulturarvet i Europa är i fokus, har en internationell  rapport om kulturarv och hållbarhet (Cultural Heritage and Sustainable Cities, oktober 2018) nämnt svenska museet Jamtli som ett gott exempel ur ett EU-perspektiv. 

I rapporten Cultural Heritage and Sustainable Cities framtagen av The Committee on culture of the world organization of United Cities and Local Governments (UCLG) presenteras viktiga teman som berör kulturarv och visar på exempel över hela Europa:

  • Heritage in the White Paper on Culture, Terrassa, Spanien.
  •  Matera, Basilicata, Italien.
  • Welcome to the Village, Gabrovo, Bulgarien.
  • Specially Unknown, Nederländerna.
  • The involvement of civil society organisations in Leeds’ heritage policies, Storbritannien.
  • Red Star Line Museum, Antwerpen, Belgien.
  • Jamtli, Sverige.

Jamtli består av ett traditionellt innemuseum med utställningar och samlingar, men det finns även ett stort friluftsmuseum: Jamtli Historieland, som är en temapark för levande historia.

Historiska byggnader levandegörs med historia och rollspel där besökare dras in i händelserika och lekfulla berättelser från 1785 till 1975.

- Jamtli har utvecklats under många decennier och är idag ett av landets största museer; De har inte nöjt sig med äldre företeelser från 1700- och 1800-talet, utan även radhus från 1970-talets, med en lekhörna med Fem myror är fler än fyra elefanter, säger Erik Åström, koordinator på Kulturrådet.

Det jämtländska museet är en stark aktör i regionen och får stöd av olika EU fonder, Kulturrådets utvecklingsbidrag, samt bidrag av samverkansmodellen via regionen.  

Museets arbete för ökat engagemang och deltagande från lokalsamhället, deras pedagogiska verksamhet och arbete för att främja interkulturell dialog betonas som särskilt viktiga delar som bidrar till att främja mänskliga rättigheter.

Header logo