Svansen ska komma sist

Dansprojekt utmanar normer

Kroppsfunktion är ett projekt om språk och koreografi med personer med olika funktionsvariationer. Projektet vrider och vänder på språk, koreografi och rörelser. Projektets idé är att betrakta intellektuella-, kommunikativa och kognitiva funktionsnedsättningar som funktionsmöjligheter, en kroppsligt erfaren kunskap. Cripteori används som ramverk.


- Förändring börjar i språket och därför talar vi om funktionsvariationer och funktionsmöjligheter, inte funktionsnedsättningar eller funktionshinder. Hinder och omöjligheter är något som skapas i samhället och dess begränsande strukturer, inte i människor, säger verksamhetsledaren Izabella Borzecka.

I projektet ingår föreställningen (im)perfekta koreografier och föreställningen Mina egna kroppar. Föreställningarna samproduceras av föreningarna ccap och Shake it Collaborations. Projektet har tagit fram en koreografisk verktygslåda och konstnärlig teoretisk publikation. 

- Arbetet är både utmanande och givande för alla som deltar i projektet, säger Izabella Borzecka. Projektet är mycket tidskrävande då det inbjuder till en jämlik konstnärlig arbetsprocess, som försöker avstå från rörelseanpassning, linjära tankemönster och produktivitetsjakt.

Projektet drivs av konstnärliga medarbetare med neuropsykiatriska och intellektuella funktionsvariationer från den dagliga verksamheten VIDA, från gymnasiesärskolorna Lindeparken och Kung Saga i Stockholm, samt från de två föreningarna c.off, ccap och danskompaniet Shake it Collaborations.

Projektet finansieras av Arvsfonden och Kulturrådet. Tidigare finansiärer har även varit Postkodlotteriets Kulturstiftelse, VINNOVA, Stockholms stad, Stockholms läns landsting och Kulturbryggan.

Header logo