Image slider doesn't work, still image displayed instead.

ALMEDALEN 2013

Kulturrådet lyfter kulturen i Almedalen

Fristäder, digitalisering, ungas läsvanor, yttrandefrihet, bildningens renässans, Umeå2014. Årets program bjöd på samtal om kulturens roll för människan och samhället under politikerveckan i Almedalen. Ett 20-tal spännande programpunkter presenterades den 1 och 3-4 juli.

Lyssna på Kulturrådets seminarier i Almedalen

Kulturen tar plats i Almedalen

Aldrig tidigare har så många programpunkter under Almedalsveckan handlat om kultur. Flera partiledare har i sina tal tagit upp kulturfrågor och humaniora medan många seminarier handlat om bildningens betydelse. Kulturrådets seminarier spände över fält som yttrandefrihet, läsande och bildningens renässans.

Läs mer om kulturen i Almedalen

Kulturministern om kulturens kraft

I samtal med författaren och krönikören Katrine Kielos gav kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth idag sin syn på kulturens kraft. Platsen var kulturrådets välbesökta seminariescen på Gotlands museum i Visby.

Lyssna på seminariet Kulturens kraft

Rivstart för Kulturrådet i Almedalen

Kulturrådet rivstartade på måndagskvällen med programpunkten De konst(iga) svenskarna, i samarbete med Svenska institutet. I ett fullsatt tält på Donnergatan trängdes över hundra åhörare. Den första av Kulturrådets 17 programpunkter i årets upplaga av Almedalen hade internationell prägel.

Läs mer om De konst(iga) svenskarna

Se seminariet på webben

”Vi gör oss bra som mördare i litteraturen”

Håkan Nesser, Inga-Britt Ahlenius och Alice Petrén om bilden av svenskar och vår kultur.

”Vi håller på att förlora det offentliga rummet”

Möt Stina Oscarson, chef för Radioteatern, som ledde seminarier om rätten till det offentliga rummet och om yttrandefrihet. I hennes drömstad är reklam förbjuden på gator och torg men fria konstnärliga uttryck tillåtna.

Läs mer om seminarierna

”Humanisterna löser samhällsproblemen”

Sverker Sörlin, idéhistoriker och professor i miljöhistoria vid KTH i Stockholm, skulle ha medverkat i seminarierna ”Humanist ja visst” och "Farlig kurva", om effekterna av att människor läser allt mindre. Han ser humanisterna som den viktigaste länken mellan naturvetenskapen och medborgarna. Här berättar han mer. Tyvärr tvingades Sverker Sörlin lämna återbud.

Läs mer om seminarierna

”Vi lever i en illusion av att inte ha någon tid”

Pernilla Glaser, författare och innovationsutvecklare, medverkade i seminariet ”Vem hinner tänka?” om vad samhälle och människor riskerar att förlora när livstempot ständigt vrids upp. Hon lyfter fram kulturens viktiga funktion som vårt sätt att reflektera över vad det innebär att vara människa. Möt henne inför seminariet.

Läs mer om seminariet

Twittra från Kulturrådets seminarier på #Kulturrådet

Header logo