Till navigation Till innehåll
Läsbussen i Dalsland står parkeradLäsbussen i Dalsland står parkeradLäsbussen i Dalsland står parkerad

Läsbussen rullar i Dalslands kommuner

Läsbussen sänker tröskeln till biblioteket

Läsbussen Läster har under det gångna året gjort många besök runt om i Dalsland. Med flexibel inredning och bokbestånd anpassas bussen efter de platser och verksamheter som besöks för dagen.

Bidraget Stärkta bibliotek söktes för:
De fem kommunerna i Dalsland bestämde sig för att göra en gemensam ansökan för Stärkta bibliotek, 2018. En målsättning var att bland annat satsa på en läsbuss. Då medlen inte räckte till en ny buss köpte man en gammal husbil som renoverades om till ett biblioteksrum.

Insidan av bussen revs ut och fick en ny inredning. Utsidan av husbilen målades av konstnären Adam Algotsson. En läsande kameleont pryder bilen, som har fått namnet Läster. Eftersom husbilen endast kräver B-körkort kan flera köra och under året har läsbussen besökt en mängd olika platser och verksamheter i Dalsland där 50 000 invånare är bosatta i fem kommuner.

Så användes bidraget:
Just möjligheten att anpassa bussen efter de olika besöken som görs är en stor fördel. Ett anpassat urval av bestånd tas med till de olika platserna. Ibland tar man med ett bibliotekstält och utanför bussen ställer man ofta upp bord och stolar. Eftersom bussen inte är tillgänglig för rullstolar måste biblioteksrummet kunna fortsätta utanför bussen.

Att även verksamheten är anpassningsbar och inte bunden till ett bestämt antal hållplatser vid vissa tidpunkter är en nödvändighet för små kommuner med knappa resurser. Ett mål med verksamheten är att nå nya målgrupper. Sommaren 2019 besökte man till exempel Skogens veteraner som är en festival med gamla skogsmaskiner.

Annika Wahlström, projektledare för Stärkta bibliotek i Dalsland, om bussen betydelse:
– Med läsbussen som verktyg har vi kunnat stärka bibliotekets roll som en aktiv och närvarande samhällsfunktion som angår alla. Genom att dyka upp där människor ändå är har vi kunnat sänka tröskeln till biblioteket. Vi har framhävt kravlösheten, lusten och myset när vi varit ute med bussen. Plockat med oss den media vi tror är relevant för just det ställe vi åkt till och därigenom gjort det lätt för besökarna att direkt hitta något.
 
– Det är fint att man även i landsbygden kan få ta del av något som inte är absolut nödvändigt, som en rolig och färgglad buss. Det är ju det som är kultur, något mer än livets nödtorft. Allt ska vara så nyttigt, biblioteken ska vara nyttiga, läsning ska vara nyttigt, men livet ska vara fest också.

Läs mer

En läslustfarkost på de dalsländska vägarna

Bidraget Stärkta bibliotek