Till navigation Till innehåll
Skådespelare i rosa scenkläder mot svart bakgrund.Skådespelare i rosa scenkläder mot svart bakgrund.Skådespelare i rosa scenkläder mot svart bakgrund.

Skådespelaren Mille Bostedt repeterar föreställning om transpionjär

Monologföreställning om transpionjär

Under hösten och våren pågår repetitioner av scenkonstverket Gud skapade människan och jag skapade kuken. En föreställning om en historisk person för en ung publik. Verket handlar om den brittiske transpionjären Michael Dillon. Skådespelaren Mille Bostedt använder sin kropp och identitet för att synliggöra den inre och yttre kampen i att vara trans.

Det är första gången någon sätter upp en föreställning om Michael Dillon i Sverige. Michael Dillon (1915-1962) var den första transmannen att genomgå en testosteronbehandling (1939) och senare en fallplastikoperation.

Varför sätter du upp en föreställning om en historisk person?
- Jag tycker det är viktigt att jobba med transfrågor på ett tidlöst sätt. Att synliggöra att transpersoner alltid funnits, det är inget nytt fenomen. Det betyder mycket att få sina erfarenheter speglade i en historisk kontext och se att likadana tankar och känslor funnits oavsett tid, säger Mille Bostedt.

Scenkonstverket riktas till en ung publik och skildrar transpersoners erfarenheter genom både historiska händelser och samtida referenser. Det är ett scenkonstverk som rör sig mellan teater och performance. Det skildrar verkliga händelser realistiskt, parallellt med surrealistiska drömscener.

Du vänder dig särskilt till en ung publik?
- Ja, jag känner en oro för unga transpersoner idag. Man ifrågasätter dem och minskar tillgången till transvård. Jag vill öppna upp ett samtal om identitet för alla unga personer. Var sitter könet? Hur mycket behöver du passa in i det binära? Michael Dillons mål var att bli 100 procent man vilket för honom innebar att passera som en cis-man. Jag vill låta diskussionen bli större och ge plats åt alla identiteter. Jag är van att jobba med ungdomar och det dyker säkert upp frågor efter föreställningen, jag ser fram emot att ha samtal med publiken säger Mille Bostedt.

Föreställningen innehåller både sång och dans. Den har specialskriven musik av Tami T och vouge och street influerad koreografi av Sepideh Khodarahmi. Premiären sker i Stockholm under våren 2022 och därefter turnerar föreställningen bland annat till Göteborg och Västernorrland.

Kontakt: millebostedt@outlook.com
Instagram: @mille_eskil_naimi