Till navigation Till innehåll
Foto: Elin Persson.Foto: Elin Persson.Foto: Elin Persson.

Foto: Elin Persson.

Stolta invånare rustar sitt bibliotek

Skruv-borna har fått ett fräscht, meröppet bibliotek med nya möbler och konstverk skapade av invånarna. Genom bidraget Stärkta bibliotek och projektet Kreativa rum har det blivit en ännu mer tillgänglig mötesplats.

Bidraget Stärkta bibliotek söktes för:

Meröppet bibliotek i Skruv, Lessebo kommun, under hösten 2018 och våren 2019. Meröppet innebär att besökarna kan vara på biblioteket på vissa tider, framförallt på morgonen, kvällar och helger utan att det finns personal på plats. Skruv är en ort med runt 600 invånare, en bruksort med glasbruk och skogsindustri.

Så användes bidraget:

Medborgarförslag och dialoger visade att invånarna ville ha större tillgång till biblioteken i Lessebo kommun. Biblioteket i Skruv satsade då på att bli ett meröppet bibliotek och deltog samtidigt i projektet Kreativa rum tillsammans med Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg och Hemslöjden i Kronoberg. Genom återbruk fräschades lokalerna upp och invånarna skapade nya konstverk till biblioteket.

Nu har effekterna av satsningen börjat visa sig.

– Det kommer nya besökare till biblioteket som är nyfikna på vad man kan göra här nu, berättar Cecilia Ungerbäck Smith, bibliotekschef.

– De som bor i kommunen är stolta över sitt fina bibliotek och tar med sig gäster som de har på besök för att visa upp det. Många besökare stannar också längre på biblioteket, möter andra som är där och det blir en större social samvaro, en hel del boktips och fina samtal om läsupplevelser.

Nu är den största utmaning att nå ut med informationen om de nya möjligheter som biblioteket erbjuder, menar Cecilia Ungerbäck Smith. Särskilt som mötesplats, men även för mer organiserade aktiviteter där det kanske inte är självklart att tänka på biblioteket som ett alternativ.

Läs mer 

Biblioteket i Skruv rustas – se en film på Youtube

Bidraget Stärkta bibliotek