Till navigation Till innehåll
Kärlek i oroliga tider skildras på Tensta konsthall. Foto: Jean-Baptiste Beranger.Kärlek i oroliga tider skildras på Tensta konsthall. Foto: Jean-Baptiste Beranger.Kärlek i oroliga tider skildras på Tensta konsthall. Foto: Jean-Baptiste Beranger.

Kärlek i oroliga tider på Tensta konsthall. Foto: Jean-Baptiste Beranger.

"Vi vill introducera konsten för dem som bor här"

Tensta konsthall startade 1998 och har blivit en mötesplats och ett kulturhus för många olika besökare.

– Vi vill vara den generösa spetsen. Det betyder att vi vill jobba med den vassaste samtidskonsten på ett generöst sätt. Att förmedla den bästa, den mest angelägna och mest sofistikerade samtidskonsten på sätt som kan vara meningsfull för dem som bor och verkar i Tensta, men också för andra.   

Vilka kommer till Tensta konsthall?
– Vi har många olika besökare en vanlig dag. Allt från konstproffs som kommer för att titta på utställningarna till läxhjälpsgrupper som kommer för att ge stöd med läxor och kvinnor från området som träffas för att arbeta textilt i det kvinnokafé som vi driver.  

– Vi vill också introducera konsten för dem som bor här. Men vi är försiktiga så att vi inte kastar den i ansiktet på dem.  

Vilken roll har konsthallen i lokalsamhället? 
– Vi är en konsthall som är internationellt känd, vi får ständigt besök av kollegor inom den internationella konstvärlden. Vi har ju blivit lite av ett exempel på hur det är att vara en konsthall inbäddad i ett lokalt sammanhang. Vi är också en plats i Tensta som fler och fler söker sig till, en mötesplats, ett slags kulturhus med konstfokus.  

Tensta konsthall har fått Kulturrådets verksamhetsbidrag till utställningsarrangörer inom bil- och formkonst.