Till navigation Till innehåll
Kristina Holmgren, bibliotekschef och Catrin Fjellström, barnbibliotekarie på biblioteket i Jokkmokk. Foto: Iréne Lundström.Kristina Holmgren, bibliotekschef och Catrin Fjellström, barnbibliotekarie på biblioteket i Jokkmokk. Foto: Iréne Lundström.Kristina Holmgren, bibliotekschef och Catrin Fjellström, barnbibliotekarie på biblioteket i Jokkmokk. Foto: Iréne Lundström.

Kristina Holmgren, bibliotekschef och Catrin Fjellström, barnbibliotekarie på biblioteket i Jokkmokk. Foto: Iréne Lundström.

”Vi har vänt en negativ trend”

När allt färre barn besökte biblioteket i Jokkmokk kom biblioteket till barnen istället.

– Efter att vi har varit på förskolorna och träffat barnen och föräldrarna, kommer de till oss, berättar Kristina Holmgren bibliotekschef i Jokkmokk.

Hur föddes idén till projektet?
– Vi märkte att utlånen för barnböcker gick ner ganska ordentligt på vårt bibliotek. Då bestämde vi oss för att göra något åt det.

Hur gick ni vidare?
– Vi skapade en läsfrämjandeplan för barn 0–9 år och sökte och fick pengar från Kulturrådet. Den gick ut på att skapa en uppsökande och utåtriktad verksamhet med olika förskolor, skolor och BVC. Det betyder bland annat att biblioteket åker till förskolor och har med sig böcker som barnen kan låna hem. Vi besöker förskolorna när föräldrarna ska hämta barnen. Vi ordnar även lånekort för de föräldrar som inte har.

Vad har resultatet blivit?
– Efter en tid märkte vi att alltfler föräldrar och barn började besöka vårt bibliotek. Vi såg också att utlånen per barn faktiskt ökade under 2018. Vi hade alltså vänt en negativ trend. För oss känns det kul att vi har främjat läslusten hos små barn. Nu känner vi oss peppade att fortsätta vårt arbete.

Biblioteket i Jokkmokk har fått Kulturrådets bidrag Stärkta bibliotek.